LimburgActueel.beUHasselt en Hogeschool PXL openen technologisch 'maaklabo'

Door Redactie - 21 januari 2015 - 3500 - Wetenschap & Innovatie

De Universiteit Hasselt en Hogeschool PXL hebben vandaag offcieel de Makerspace geopend. Makerspace@PXL/UHasselt is een nieuw, multidisciplinair technologisch ‘maaklabo’ voor het grote publiek op de Technologiecampus in Diepenbeek. “Vlaanderen kampt met een tekort aan wetenschappelijke en technische profielen. Met initiatieven zoals Makerspace willen we méér jongeren warm maken voor de zogenaamde STEM-opleidingen en zo onze Vlaamse kenniseconomie helpen versterken”, aldus rector Luc De Schepper.

UHasselt en Hogeschool PXL openen technologisch 'maaklabo'De ambitie is om van Makerspace het kloppende hart te maken van een ‘tech and science driven community’, een publiek dat gebeten is door wetenschappen en technologie. De deuren van Makerspace staan open voor jong en oud. In het technologisch ‘maaklabo’ kunnen ze samen experimenteren met een 3D-printer en lasercutter of een technologieworkshop of bijscholing bijwonen.

STEM-mircobe
“Vlaanderen kampt met een chronisch tekort aan technische en wetenschappelijke profielen. Als we onze kenniseconomie willen versterken, dan moeten we méér jongeren warm proberen maken voor wiskunde, exacte wetenschappen, technologie of het ingenieursvak. Voor kinderen is Makerspace alvast de ideale plek om die STEM-microbe te pakken te krijgen”, alsnog prof.dr. Luc De Schepper.

Multidisciplinair
Ook voor studenten en onderzoekers van Hogeschool PXL en UHasselt biedt het project unieke kansen. “Technologie valt vandaag niet langer in hokjes op te delen. Een auto is mechanica, pneumatica, hydraulica, elektronica én ICT. Makerspace creëert mogelijkheden voor multidisciplinaire samenwerking, bijvoorbeeld binnen de domeinen architectuur en kunsten”, vult algemeen directeur van PXL Ben Lambrechts aan.

De inschrijvingen voor de Makerspace-workshops lopen alvast als een trein. “Alle geplande workshops voor leerlingen uit het lager onderwijs zijn volgeboekt.” Voor de realisatie van Makerspace@PXL/UHasselt ontvingen beide instellingen in 2014 een eenmalige subsidie van 100.000 euro vanwege de Vlaamse overheid. Alle andere kosten (personeel, aanpassingswerken, website en communicatie) worden gedragen door Hogeschool PXL en Universiteit Hasselt.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150