LimburgActueel.beHogeschool PXL lanceert multidisciplinaire module rond technologie en zorg

Door Redactie - 04 november 2014 - 3500 - Wetenschap & Innovatie

Vanuit de departementen PXL-Healthcare, PXL-Business, PXL-IT en PXL-Tech krijgen de studenten een week de tijd om intensief samen te werken om ideeën te genereren en producten te maken die de levenskwaliteit kunnen verbeteren. In de echte wereld worden problemen ook niet in hokjes en opleidingen ingedeeld, dus probeert Hogeschool PXL studenten echte problemen uit de samenleving multidisciplinair te laten oplossen. “Dit intensief programma speelt volledig in op de nieuwe visie van Hogeschool PXL,” verklaart algemeen directeur Ben Lambrechts.

Hogeschool PXL lanceert multidisciplinaire module rond technologie en zorgBinnen zorgsectoren zoals bijvoorbeeld in thuiszorg en revalidatie komen er echte uitdagingen aan die enkel in multi-professionele context opgelost kunnen worden. “We willen jongeren niet enkel bewust maken van deze uitdagingen. We laten hen op een actieve manier ontdekken dat zij oplossingen kunnen vinden door goed samen te werken met professionals uit een andere discipline,” aldus Ben Lambrechts.

Concreet idee
Lector bij PXL-Healthcare Erwin Vanroy vult zijn directeur graag aan. “Onze ergotherapeuten hebben bijvoorbeeld vaak goede ideeën over hulpmiddelen die de zelfstandigheid van hun cliënten kunnen bevorderen, maar ze hebben niet de technische kennis om die ideeën om te zetten in een goed eindproduct. In deze module leren we de studenten hun ervaring om te zetten in een concreet idee.”

Studentenonderneming
Ook binnen het departement PXL-Tech zijn de studenten enthousiast. “Onze studenten Electromechanica zorgen voor een afgewerkt product. Na de intensieve week waarin de studenten constant samenwerken, krijgen ze ook de rest van het jaar de tijd om het product verder te ontwikkelen in een Small Business Project", bevestigen Pina Cimino en Frank Joosten van PXL-Tech.

Blik op werkveld verruimen
Isabelle Godfrind heeft ook meerdere studenten binnen PXL-IT kunnen motiveren om in dit project te stappen. “Studenten Toegepaste Informatica staan er vaak niet bij stil welke rol ze kunnen betekenen voor mensen met een beperking, deze module verruimt hun blik op hun werkveld”. “Een goed product moet uiteindelijk ook verkocht worden”, onderstreept Lieve Vandeput van PXL-Business. “Onze studenten Bedrijfsmanagement focussen zich vooral op de marketing en de financiële kant van het verhaal.

Realiteit van de markt
In samenwerking met het PXL-Centrum Ondernemen werden er ook partners betrokken zoals MIC Vlaanderen. Die samenwerking zorgt ervoor dat er niet enkel producten worden ontworpen, maar dat de producten ook aangepast zijn aan de realiteit van de markt. Succesvolle ideeën en producten krijgen de kans om verder begeleid te worden via het PXL-Centrum Ondernemen op de Corda INCubator.

Innovation & Creativity for Life (IC4Life) wil uitgroeien tot een platform waar zorgprofessionals uit Limburg en daarbuiten, ideeën kunnen posten die dan verder door studenten uitgewerkt worden. Zo heeft dit programma ook een maatschappelijke meerwaarde.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150