LimburgActueel.beHogeschool PXL start onderzoek rond draagbare technologie

Door Redactie - 03 september 2014 - 3500 - Wetenschap & Innovatie

Hogeschool PXL start in samenwerking met Erasmushogeschool Brussel het nieuw onderzoeksproject 'TETRA' rond wearable technology. Daarbij wordt twee jaar lang nagegaan in welke markten de inzet van wearables kan zorgen voor een betere en meer efficiënte dienstverlening. In twee concrete cases wordt aandacht geschonken aan privacy, prestatie, markt- en sociale acceptatie. De subsidie voor dit project is afkomstig van het TETRA-programma van het IWT en een consortium van een 25-tal geïnteresseerde bedrijven.

Hogeschool PXL start onderzoek rond draagbare technologieRecente technologiebeurzen, trendrapporten en reportages tonen dat draagbare technologie, met Google Glass als bekendste voorbeeld, de volgende jaren een belangrijke rol gaan spelen in onze dagelijkse en professionele activiteiten. Verschillende grote spelers op de hardware-markt bieden al oplossingen aan, waarbij vooral de smart watches opvallen. Niet alleen in de wereld van spel en ontspanning kunnen deze nieuwe apparaten een meerwaarde hebben, ook in sectoren als de zorg, logistiek, onderhoud of constructie bieden wearables nieuwe perspectieven. Wearables zullen de komende jaren drastisch in prijs dalen en daarmee de poort openen voor nieuwe toepassingen. 

Proactief handelen
Binnen het project richt de Erasmushogeschool Brussel zich op de zorgsector, terwijl Hogeschool PXL zich focust op de logistieke sector. Binnen de logistiek wordt onder meer nagegaan hoe wearables de efficiëntie van logistieke processen, zoals order picking in een magazijn, kunnen verbeteren. Zo kan een logistiek medewerker handenvrij werken, minder fouten maken en proactief handelen. In plaats van rond te lopen met een tablet, laptop, radio, of smartphone hebben magazijniers toegang tot gegevens, audio en video, terwijl ze ondertussen door gaan met hun normale operationele activiteiten. 

Vergrijzing tackelen
Binnen de zorgsector wordt bekeken hoe wearables ingeschakeld kunnen worden om ouderen op een kwaliteitsvolle manier langer thuis te laten wonen. De wearables bieden enerzijds interessante mogelijkheden aan voor de zorgbehoevende, zo leveren de ingebouwde sensoren een schat van informatie op om de oudere op te volgen. Anderzijds kunnen zorgverstrekkers voordelen halen uit deze nieuwe technologieën, door bijvoorbeeld gebruik te maken van meldingen. De Erasmushogeschool Brussel, die in het project het Flanders’ Care label kreeg toegekend, tackelt daarmee naar eigen zeggen de vergrijzing, één van de grootste maatschappelijke uitdagingen.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150