LimburgActueel.be"Vandaag luiden de klokken eerder symbolisch."

Door Kris Pattyn - 31 juli 2014 - 0000 - Onze Weg

Vanavond luiden de klokken in de Limburgse kerken. Daarmee wil onze provincie de herdenking starten van de grote oorlog.Precies 100 jaar geleden werd zo de algemene mobilisatie afgekondigd. Door de kerkklokken te luiden werd aan de bevolking duidelijk gemaakt dat er wat op handen was. De telegraaf en de gendarmen deden de rest. Wat eerst een veiligheidsreflex was - België was immers een neutraal land - bleek de start van een grote oorlog te zijn waar pas vier jaar later een einde aan kwam.

Vandaag luiden de klokken eerder symbolisch. Een algemene mobilisatie zou nu eerder via sms en Twitter geregeld worden. Andere tijden, andere gewoonten. Maar het principe van oorlog voeren, daar is honderd jaar later, nog niets aan gewijzigd. Nochtans werden op 11 november 1918 dure eden gezworen. "Nooit meer oorlog", dat was het grote adagio.

In Israel heeft men net vandaag beslist om nog duizenden extra reservisten onder de wapens te roepen. Daar is de strijd in en om - en onder, gezien de tunnels - de Gazastrook nog heviger dan ooit. Het laatste bombardement op de VN-school ten spijt, gaan de vijandigheden in alle hevigheid verder. In Oekraïne zijn de onafhankelijke experts eindelijk op het terrein van het afgeschoten vliegtuig geraakt. En dat alleen maar omdat de vechtende partijen zich een tikkeltje inhouden.

In Syrië blijkt er alweer een Belg het leven gelaten te hebben bij de burgeroorlog die daar woedt. Gewoon een kleine greep uit het nieuwsaanbod van vandaag. Nooit meer oorlog is verder van huis dan ooit. Letterlijk, maar ook figuurlijk te nemen. In ieder geval zijn de schrijnende taferelen nog niet uit de wereld. De mensheid is blijkbaar hardleers. Daarom heeft het klokkengelui vanavond eigenlijk een dubbele boodschap. We gedenken, maar we sturen ook een wens de wereld in… stop met op elkaar te schieten!


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek
Ondanks hitte veel volk op Tongers stadsmuzikantenfestival

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139