LimburgActueel.beAgentschap Natuur en Bos herdenkt oorlog met klaprozen

Door - 09 april 2014 - 0000 - Actueel

Het Agentschap Natuur en Bos zaaide langs de Kamperbaan in Hechtel een strook van drie kilometer in met klaprozen. Met de klaprozenvelden wil ANB iedereen laten stilstaan bij de verwoestende eerste wereldoorlog honderd jaar geleden.

Agentschap Natuur en Bos herdenkt oorlog met klaprozenBij de herdenking aan de Eerste Wereldoorlog wordt niet meteen de link gelegd met de natuur. Toch heeft de oorlog ook voor heel wat veranderingen in de natuur gezorgd. “Er ging heel wat natuur en bossen verloren honderd jaar geleden”, zegt John Otten van ANB. “Maar anderzijds doen bunkers nu wel dienst als overwinteringsplaats voor vleermuizen, en werden de kraters doorheen de jaren poelen waar zeldzame amfibieën leven.”

 

Omgewoelde grond

Het Agentschap Natuur en Bos zal gedurende vier jaar een aantal plaatsen extra in de kijker zetten, zoals de plaatsen waar voormalige loopgraven nog zichtbaar zijn. Daarnaast wordt in Limburg 8,3 hectare aan velden ingezaaid met klaprozen, het internationaal symbool van de oorlog. De door bommen en granaten omwoelde velden bood destijds de perfecte omstandigheden waarin de klaproos kon gedijen.

 

Flanders Fields

In Limburg wordt gekozen voor een mengsel van klaprozen en margrieten, het Limburgse symbool voor de oorlogsherdenkingen. Als eerste werd de berm langs de Kamperbaan aan het kamp van Beverlo ingezaaid. Tijdens Wereldoorlog I werd het militair kamp gebruikt als oefenterrein voor artillerie- en infanterietroepen. In het hospitaal werden soldaten verzorgd.

Er zullen poppies-fietsroutes uitgestippeld worden. Langs de ingezaaide velden staat een bord met het gedicht ‘In Flanders Fields’ dat John Mc Crae in 1915 schreef aan het Iepers front, in het Nederlands vertaald. 


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek
Ondanks hitte veel volk op Tongers stadsmuzikantenfestival

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139