LimburgActueel.beBroederschap Onze Lieve Vrouw Hasselt viert 700 jarig bestaan

Door - 18 maart 2014 - 3500 - Actueel

Het Hasseltse Broederschap Onze Lieve Vrouw Virga Jesse viert dit jaar haar 700-jarig bestaan.  De 67 leden van de Broederschap stappen traditioneel mee op langs het beeld van de Virga Jesse tijdens de zevenjaarlijkse Virga Jessefeesten. Daarnaast zet de Broederschap zich ook in voor Hasselaren die het moeilijk hebben. Het 700-jarig bestaan wordt de komende weken gevierd met onder meer een tentoonstelling in Het Stadsmus, de uitgave van een boek en een feestconcert.

Broederschap Onze Lieve Vrouw Hasselt viert 700 jarig bestaanIn 1308 deed de Hasseltse begijn Ida Tant een schenking aan de “Gholdae Sancte Marie de Hasselt” Deze “Gholdae” of Gilde was hoogstwaarschijnlijk de start van de huidige Broederschap Onze Lieve Vrouw Virga Jesse. Begijn Ida Tant bepaalde wel dat de ‘Gholdae Sancte Marie de Hasselt’ onder de bescherming van Onze Lieve Vrouw godsdienstige en caritatieve werken moest doen. “Het broederschap werd op 22 april 1314 kerkelijk erkend door Adolf van der Marck, de prins-bisschop van Luik van 1313 tot 1344”, vertelt Gilbert Govaerts van de Broederschap. “Meer dan waarschijnlijk bestaat ons broederschap al een tiental jaar langer, maar toch vieren we dit jaar ons 700 jaar onafgebroken bestaan.”

Nieuwe leden

700 jaar na de oprichting bestaat het Broederschap Onze Lieve Vrouw Virga Jesse uit 67 leden en ereleden. “Dit jaar zijn er nog zes nieuwe Hasseltse leden bijgekomen”, vervolgt Govaerts. “We hopen in de toekomst trouwens nog meer nieuwe en jonge Hasseltse leden aan te kunnen trekken. Het is onze bedoeling om de verankering van de Broederschap in Hasselt opnieuw te versterken. Zo willen we de oorspronkelijke caritatieve, sociale en godsdienstige aanwezigheid in Hasselt in stand houden. We stappen langs het beeld mee op in de ommegang van de Virga Jessefeesten, waaraan we onze bijnaam ‘Wiskesmannen’ overhielden omdat we met een rode roede in de hand meewandelen.  Die roede van Jesse verwijst naar de stamboom van het kind Jezus. Daarnaast blijven we ons ook inzetten voor het ledigen van de noden die sommige Hasselaren hebben.”

Feestprogramma

Het Broederschap viert de komende maanden het 700-jarig bestaan met tal van activiteiten. Zo brengt auteur en lid van de Broederschap Jean-François van der Straeten een boek met tal van illustraties over de rijkelijke geschiedenis van de Broederschap uit.  Op zaterdag 3 mei is er om 20 uur in de Virga Jessebasiliek een feestconcert met woordkunstenaar Godfried Kippers, fluitiste Hilde Gielen en harpiste Hanne van de Borre. Zij brengen uit elke eeuw van het bestaan van de Broederschap één of meer muziekstukken. Op zondag 4 mei vertelt Marc Laenen om 15 uur in Het Stadsmus over de waarde van de Broederschap als immaterieel erfgoed voor Hasselt en maakt hij een vergelijking met andere Broederschappen in Vlaanderen. In Het Stadsmus opent dan ook een tentoonstelling over de Broederschap. Op zaterdag 31 mei is er om 15 uur een pontificale eucharistieviering in de Virga Jessebasiliek met aansluitend een ontvangst op het stadhuis.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150