LimburgActueel.beStijn Meuris brengt performance over WO-I in Limburg

Door Dominique Vreven - 12 maart 2014 - 0000 - Cultuur

Op vraag van de provincie Limburg start Stijn Meuris in september 2014 met een reeks performances over “Limburg 1914-1918. Kleine verhalen in een Groote Oorlog”. Het project van Theaterbureau Vegas Las/Maandacht richt naar scholieren en socio-culturele verenigingen en inhoudelijk laat Meuris zich inspireren door muzikant en WO I-kenner Jan Swerts.

Stijn Meuris brengt performance over WO-I in LimburgStijn Meuris gaat op vraag van de provincie vanaf september op toernee met het verhaal van WO I in Limburg op zijn eigen gedreven en boeiende manier. Inhoudelijk laat hij zich inspireren door de Limburgse pianist en WO I-kenner Jan Swerts. De performance is een productie van Vegas Las/Maandacht in samenwerking met Provincie Limburg, het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed en Limburg 1914-1918.

Kleine verhalen uit een grote oorlog

Stijn Meuris vertelt over het ontstaan van de Eerste Wereldoorlog, over hoe ons land (nochtans neutraal grondgebied) betrokken raakte en hoe Limburg moest toezien hoe het Duitse leger onze contreien als aanloopstrook naar Frankrijk beschouwde. Daarnaast toont hij, in een wervelende uiteenzetting met tal van afbeeldingen, hoe de Limburgse bevolking omging met die duistere periode uit de Belgische geschiedenis. In welke gemeenten was WO I zichtbaar aanwezig en in welke minder? Welke Limburgers speelden een rol van betekenis en welke anekdotes zijn de moeite waard? Kleine verhalen uit een grote oorlog, soms met verrassende kantjes.

De performance van Stijn Meuris kadert in het provinciaal WO I-project “Limburg 1914-1918.  ‘We proberen kleine Limburgse verhalen uit de Eerste Wereldoorlog te bundelen tot een overkoepelend verhaal’, aldus gedeputeerde van Cultuur en Erfgoed Igor Philtjens. ‘Zo kunnen we onze Limburgse geschiedenis beter in de kijker zetten. Door te werken onder één gemeenschappelijke noemer, kunnen de vele lokale herdenkingsprojecten in Limburg elkaar versterken.’ De doelgroep van de performance zijn de leerlingen van de derde graad secundair onderwijs, maar ook de socio-culturele organisaties in Limburg. De Limburgse muzikant en WOI-kenner Jan Swerts werkt een educatieve map uit die leerkrachten de gelegenheid biedt om na de performance het thema verder uit te diepen in de klas. Voor schoolvoorstellingen die plaatsvinden in Limburg voorziet het provinciebestuur een financiële tussenkomst.

Meer info www.limburg1914-1918.be.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek
Ondanks hitte veel volk op Tongers stadsmuzikantenfestival

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139