LimburgActueel.beProvincie: “WO I-symbool moet margriet zijn”

Door Dominique Vreven - 04 februari 2014 - 0000 - Actueel

Volgens onderzoek van oud-militair Walter Lelièvre maakt Limburg als enige Belgische provincie correct gebruik van de margriet als symbool voor de herdenking aan Wereldoorlog I. “De traditioneel Britse klaproos heeft de margriet onterecht verdrongen”, klinkt het.

Provincie: “WO I-symbool moet margriet zijn”Dat blijkt uit historische documenten verzameld door de Diestse oud-militair Walter Lelièvre, vandaag werkzaam in het stadsarchief van Nieuwpoort. Sinds enkele decennia geldt de klaproos als herdenkingssymbool van WO I.

“Na de oorlog werd de margriet in België gebruikt als symbool voor het inzamelen van fondsen voor oud-strijders en oorlogsinvaliden², zegt Walter Lelièvre. ³Deze traditie is echter geleidelijk aan verloren gegaan of verdrongen door de meer Britse klaproos. Nochtans is het dus voor ons land historisch correcter om de margriet als logo te gebruiken.”

Vooral de provincie Limburg is met die ontdekking in haar nopjes. Die verzamelt namelijk al enige tijd verhalen van Limburgers over de Eerste Wereldoorlog en pakt in haar logo voor dat project uit met... een margriet. “Daarvoor hebben we ons gebaseerd op een brief van een jonge frontsoldaat aan zijn geliefde. De Limburger André D’Hulst vond onlangs de brief terug die zijn vader tijdens WO I aan het front geschreven had. Bij de brief stak een margriet, na al die jaren nog steeds onaangetast”, zegt gedeputeerde voor Cultuur Igor Philtjens.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek
Ondanks hitte veel volk op Tongers stadsmuzikantenfestival

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139