LimburgActueel.beNoord-Limburg herdenkt Eerste Wereldoorlog rond de Kluis

Door - 30 januari 2014 - 0000 - Actueel

De komende jaren zal de ‘Groote Oorlog’ aan de Achelse Kluis herdacht worden. Wat weinigen weten is dat de kluis ook een rol heeft gespeeld in de oorlogsgeschiedenis. De elektrische dodendraad liep dwars door het domein van de kluis.

Noord-Limburg herdenkt Eerste Wereldoorlog rond de KluisEen negental Noord-Limburgse en Nederlandse heemkringen hebben zich samen met andere verenigingen gegroepeerd om het oorlogsverleden van de Achelse Kluis nieuw leven in te blazen. “Veel mensen denken bij de eerste wereldoorlog aan de IJzer in Ieper, maar ook hier heeft zich een stukje oorlogsgeschiedenis afgespeeld”, zegt coördinator Luk Van de Sijpe.

Dodendraad

Zo verschanste Generaal Deschepper, de Limburgse provinciale militaire gouverneur, zich in de kluis toen hij de opdracht kreeg om de Duitse krijgsmacht tijdens haar tocht te vertragen. De Duitsers dwongen de generaal tot overgave en schoten met een kanon het torentje van de kluis. De generaal vluchtte naar Nederland. “In 1915 werd de grens tussen Nederland en België afgezet met een elektrische dodendraad van 2.000 volt om zo soldaten en spionnen die via Nederland Engeland wilden bereiken tegen te houden”, zegt Van de Sijpe.

Wijnkelder geplunderd

De anekdote luidt ook dat de Duitsers de wijnkelder van de kluis plunderden en dat de straten in Achel bezaaid lagen met wijnflessen. De brouwketel van de kluis werd gestolen, want er was koper nodig om kanonnen te maken. Deze en vele andere verhalen zullen de komende jaren naar boven gebracht worden.

“We starten dit jaar met een tentoonstelling rond Generaal Deschepper. Verder zullen er activiteiten, workshops, wandelingen, fietstochten en activiteiten voor scholen georganiseerd worden. Elk jaar wordt een gebeurtenis of thema in de kijker gezet. Zo staat 2015 in het teken van de dodendraad, verder komen de spionage, het dagelijkse leven en de smokkel en de wapenstilstand en treinramp in Hamont nog aan bod”, zegt voorzitter Magda Theuwis.

www.noordlimburg1914-1918.be


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150