LimburgActueel.be200 tot 250 energiezuinige woningen op Rochendaal

Door Redactie - 18 september 2013 - 3800 - Actueel

Er komen 200 tot 250 energiezuinige nieuwe woningen op Rochendaal en het park wordt opgeknapt op basis van een masterplan van architectenbureau Achtergael en Atelier Kempe Thill. Dat besliste het directiecomité van het Truiense Autonome Gemeentebedrijf AGOST gisteren.Rochendaal is het voormalig militair domein in de Cicindriavallei van 17 hectaren groot. Nadat de militairen het domein verlieten in 1996 werd de bestemming gewijzigd van militair domein naar woongebied (10 ha) met landelijk karakter en park- en recreatiegebied inclusief het kasteel (7 ha). Directielid van AGOST en vandaag ook burgemeester Veerle Heeren schreef destijds een dossier uit voor de ontwikkeling van Rochendaal in het kader van stadsontwikkeling en kreeg hiervoor via Limburg Sterk Merk 325 000 euro subsidie toegewezen.

Drie luiken
Met het project “Rochendaal” wenst Agost het domein volledig kwaliteitsvol te ontwikkelen als nieuwe stadsbuurt waarbij een sterke aansluiting met onze binnenstad in Sint-Truiden dient gerealiseerd te worden. Dit omvat drie belangrijke luiken:

  1. een kwaliteitsvolle herontwikkeling van het voormalig militair domein met de ontwikkeling van een woonzone en een publieke ruimte, welke dient te fungeren als een “tweede groene long” met een herwaardering van het historische kasteel;
  2. verbinding van het huidige dorp Bevingen met de binnenstad door deze nieuwe woonontwikkeling;
  3. aansluiting van het gebied bij de functies van het stedelijk weefsel, omdat op dit ogenblik de N3 een barrière vormt tussen het domein Rochendaal en de binnenstad.

Vanuit deze projectdefinitie werd in maart 2013 een bestek uitgeschreven waarbij kandidaat-dienstverleners via een getrapte selectie konden deelnemen aan een inhoudelijke invulling van het project. Uiteindelijk bleven 4 kandidaten over die in aanmerking kwamen voor de uitwerking van de ontwikkelingsvisie in een conceptueel plan.


Adviescommissie

Een adviescommissie van experts koos voor het duo Achtergael-Kempe Thill omwille van hun expertise en hun realistisch haalbare visie. Achtergael-Kempe Thill nemen de site op zo natuurlijk mogelijk wijze op als verbindingsgebied tussen Bevingen en het stadscentrum. Hun visie voorziet onder andere in de bouw van 200 tot 250 energiezuinige huizen met ook plaats voor vernieuwende collectieve woonvormen, collectieve energievoorzieningen en collectief parkeren. De overige 7 hectaren worden kasteelpark of zelfs stadsbos.

Het directiecomité van AGOST heeft beslist om de adviescommissie te volgen en Achtergael-Kempe Thill de opdracht te gunnen voor het ontwikkelen van een masterplan voor Rochendaal op basis van hun visie .

Voorzitter van het directiecomité  Veerle Heeren: “De ontwikkeIing van Rochendaal leidt uiteindelijk tot het ontstaan van een nieuw stadsdeel, noem het nieuw-Bevingen. Sint-Truiden op de kaart zette, als aantrekkelijke woonstad in het groen is ons doel. Betaalbaar en duurzaam wonen is één van de zwaartepunten uit ons beleid.”

Voorzitter van de Raad van Bestuur van AGOST Pascal Vossius: “Dit project is de vertaling van een hedendaagse stadsontwikkeling: stad en Autonoom Gemeentebedrijf slaan de handen in elkaar en leggen hun expertise samen voor de concrete invulling van een 21ste eeuwse invulling van de ruimtelijke ordening.”


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150