LimburgActueel.beEerste Limburgse countryfestival groot succes

Door - 31 augustus 2013 - 3800 - Actueel

De Belgische festivalzomer is bijna aan afsluiten toe. De Limburgse uiteraard ook, maar dit jaar verscheen er zowaar nog een nieuw festival op Limburgse bodem. In Groot Gelmen, bij Sint-Truiden ontsprong uit een idee van Jamuzi-frontman Wendy Vanleeuw, het idee om op de terreinen achter Chateau De La Motte in Groot Gelmen een countryfestival te organiseren.              Geen klein bier, om al in vol festivalseizoen er nog even eentje bij te organiseren. Een niche-festival dan ook nog, want country is geen evident begrip in het land van kasseien en vaderlandse kleigronden. De koeien in Hoepertingen en Zepperen hoeven niet iedere ochtend te paard opgejaagd te worden naar een graasplek en veel prairie zie je hier ook niet.

Beleving
Maar voor het goede begrip, het is zeker geen country & western festival, de nadruk ligt hier op een belevingsgevoel, ja dat wel, maar zeker ook op de muziek . Hier moeten we meteen even stellen dat de programmering meteen zeer hoogwaardig is. Vrijdagavond 30 augustus waren we zo getuige van oa The Claire Lynch band, tot in de perfectie uitgevoerde country, recht voor de raapse goudeerlijke, beheerste maar perfect uitgevoerde country muziek, zonder die honderduizend clichés zo eigen aan het genre. Een bloedmooie stem, en songs over de pijnen en geneugten des levens. Anderhalf uur zomaar genieten. Dat werd een halfuurtje later ook zomaar gevolgd door nog wat kwaliteit. De band Red Sky July, met de guitarist van de Schotse band Texas in de rangen, begeleid door o.a. zijn eigen vrouw. Twee albums hebben ze uit, en die staan vol parels van songs, waaruit ze vrijdagavond uitvoerig lezing gaven. We onthouden vooral echte kippenvel momenten bij ‘renegade’ en een song over de beroerte waarvan hun gitarist een paar jaar geleden het slachtoffer was, een periode die niet alleen duisteren wolken over de toekomst van de band Texas joeg, maar ook over het eigen leven. Treffend samengevat in vier minuten ontroering.   

Afronden mocht vrijdagavond Mad About Mountains, americana met veel snuiven Neil Young en The Man in Black, en ook nog van eigen bodem. Piet De Pessemier, al vaak door ons van loftrompet voorzien bezorgde ons ook in St Truiden opnieuw een dik uur lang kiekenvlees. Jammer dat het grote publiek de weg naar Groot Gelmen nog niet vond, maar dat gaat volgend jaar ongetwijfeld anders zijn Dit is een zeer fijn festival, mooi en passend ingekleed, en vlekkeloos georganiseerd.           

Als u volgend jaar de festivalzomer wil afsluiten doet u dat misschien best hier, veel chill en een hele trits uitstekende live country bands De hamburgers zijn hier 100% beef, en de sfeer is gewoon heel erg fijn. Fijn dat dit er eindelijk is, zonder het eigenlijk goed te beseffen hebben we al jaren op een festival als dit gewacht.Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150