LimburgActueel.be13 erfgoedprojecten krijgen steun van de provincie Limburg

Door Redactie - 09 juli 2013 - 0000 - Cultuur

Het Limburgs provinciebestuur heeft op voorstel van gedeputeerde van Toerisme, Cultuur en Erfgoed Igor Philtjens ruim 550.000 euro uitgetrokken voor subsidies aan erfgoedprojecten. Het gaat om onderscheidende projecten die kaderen in het Limburgs streekgericht erfgoedbeleid, initiatieven met een regionale draagwijdte (projectsubsidies erfgoed) en lokale WO I-projecten.Het bewaren van erfgoed is belangrijk, omdat het ons inzicht verschaft in de geschiedenis van onze regio. “Erfgoed wordt op deze manier beter ontsloten. Hierdoor leren we meer uit het verleden en verruimen we onze blik op de toekomst”, aldus gedeputeerde Igor Philtjens. Maar bewaren is niet voldoende. “We moeten onze erfgoedsporen ook ontwikkelen, zodat ze mee bijdragen tot de versterking van Limburg op sociaal, economisch, toeristisch en maatschappelijk vlak. Investeren in Limburgs erfgoed is dus investeren in de toekomst van Limburg.”

Noodzakelijke hefboom
“Limburg is rijk aan erfgoed. We willen impulsen geven aan lokale onderscheidende projecten die kaderen binnen het Limburgs erfgoedbeleid", zegt Philtjens. "In heel wat gevallen zijn subsidies een noodzakelijke hefboom om een erfgoedproject te kunnen realiseren. De subsidies zijn overigens niet voorbehouden aan grote projecten, ook kleinere initiatieven die meerwaarde bieden, komen in aanmerking”.

De gesubsidieerde projecten
Het Autonoom Gemeentebedrijf Borgloon
richt in de stroopfabriek van Borgloon een bezoekerscentrum in over de fruitteelt in Haspengouw. De gemeente Heusden-Zolder legt een grootscheeps erfgoedparcours aan langs de beschermde machines in het ophaalmachinegebouw van de mijn van Zolder. De gemeente Lanaken krijgt financiële steun voor de ontsluiting van de archeologische site Hezerwater in Veldwezelt, waar in lang vervlogen tijden Neanderthalers leefden. Kunstencentrum België in Hasselt wil de panden Koloniale Waren documenteren en presenteren. Daarvoor worden het archief en fotomateriaal gedigitaliseerd, worden objecten hersteld en wordt informatie gegeven in de gebouwen. Het Limburgs Platform Roemeniëwerkingen in Tessenderlo onderzoekt en registreert het Limburgse luik van de Roemeniëwerking aan de hand van getuigenissen, die worden gebundeld in een tentoonstelling en een jubileumboek. Het Vervolg vzw in Houthalen-Helchteren onderneemt een tournee langs zes gewezen mijngebieden (waaronder Beringen en Winterslag) in Europa, waar ze samen met plaatselijke kunstenaars en erfgoedverantwoordelijken de identiteit en beeldvorming van de industriezones onderzoekt.

Vzw STEBO in Genk probeert samen met de Provinciale dienst wonen en het departement architectuur van de Provinciale Hogeschool een herbestemming te geven aan kerken en onderbenutte panden in Haspengouwse gemeenten. Variaties vzw in Gent digitaliseert oude dialectwoordenboeken en dialectopnames uit Limburg, om dit historisch materiaal voor toekomstige generaties te bewaren. De Vrienden van het Modemuseum Hasselt vzw zet een tentoonstelling op over de geschiedenis van de Italiaanse mode en de impact op het modebeleid. Het Modemuseum werkt hiervoor samen met internationaal gerenommeerde modehuizen. De Kerkfabriek Sint-Laurentius Bocholt betrekt de gemeenschap uit de omgeving van Bocholt actief bij het herstel van een luidklok in kapel 18. Deze kapel wordt nog intensief gebruikt voor gebedsdiensten. Vzw Haelen 1914-2014 organiseert in april-november 2014 een reeks evenementen naar aanleiding van de 100-jarige herdenking van de Slag der Zilveren Helmen: een tentoonstelling, een wetenschappelijke studie  over het dagelijkse leven in Halen, een jongerenproject,… De gemeente Bree maakt de impact van de Groote Oorlog op de lokale bevolking zichtbaar aan de hand van een tentoonstelling, creatieve workshops, een GPS-tocht langs WO I-relicten, een fietstocht naar de dodendraad, lezingen en een afsluitende theatervoorstelling. Erfgoed Sint-Lambrechts-Herk werkt een lesbrief rond het thema “Limburg 1914-1918. Kleine verhalen in een Groote Oorlog” uit voor de derde graad van het lager onderwijs, waarmee leerkrachten in verschillende klassen aan de slag kunnen. De lesbrief toont de impact die de oorlog had op het dagelijks leven van kinderen in Sint-Lambrechts-Herk.

 

 


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek
Ondanks hitte veel volk op Tongers stadsmuzikantenfestival

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139