LimburgActueel.beLaatste Hasseltse gemeenteraad voor de zomer

Door - 26 juni 2013 - 3500 - Politiek

De dossiers mogen eventjes rusten, de gemoederen ook, voor een maandje of twee. Al zagen we ook gisteravond niet veel deining op de golven. Nochtans stond de beleidsnota op de agenda, toch een werkstukje waar de oppositie geen spaander van zou heel laten…. Of toch niet ?

Laatste Hasseltse gemeenteraad voor de zomerSteven Vandeput van N-VA opende wel met te stellen dat burgemeester Claes al flink had kunnen oefenen door de beleidsnota eerst aan de pers voor te stellen en dan pas aan de gemeenteraad. Een hem toch niet onbekende tactiek lijkt ons, die hijzelf ook wel eens toepast. Denken we even terug aan de begrotingslekkage naar de pers. Maar goed, laten we even kijken waar de inhoudelijke kritiek zit, want daar gaat het eigenlijk toch om.

Maar die is dan weer ver te zoeken, de beleidsnota is volgens Steven Vandeput niet meer dan een “25 pagina’s tellende brochure waar niks instaat waar een normale mens zou kunnen tegen zijn”. Hij verwijt de meerderheid dat ze met deze nota geen keuzes maakt, behalve dan de keuze om over te komen als sympathiekste gemeente.

Gezellige verpakking
“Maar ooit komt er een einde aan deze aankondigingspolitiek”, aldus Vandeput. “Alles wat we al gezien hebben, komt terug in deze beleidsnota, maar dan in een gezelligere verpakking. Het is alsof de Hasselaar de komen 5,5 jaar de morele plicht heeft om vooral gezellig te zijn. Dit is niet meer dan een groot algemeen kader. Dit lijkt ons totaal niet wat Hasselt nodig heeft de komende jaren. De enige zekerheid hieruit, en uit de begroting, is dat elke Hasselaar de komende jaren telkens 100 euro armer zal worden.”

Ook Open Vld heeft wat kritiek op de wat ze noemen “voortdurende goednieuwsshow” van het stadsbestuur in deze beleidsnota. Ook hier stelt Laurence Libert dat de stad niet verder lijkt te raken dan een (sic) ‘platte aankondigingspolitek’.

De meerderheidsfracties staan dan weer helemaal achter de nota, dat hoeft geen verrassing te zijn uiteraard. We gaven hun positieve feedback reeds mee toen we een paar dagen geleden de beleidsnota bespraken hier. Volstaat om te stellen dat de Helemaal Hasselt-fractie er alle vertrouwen in heeft en duidelijk maakt dat ze op deze nota binnen (sic) zes jaar mogen afgerekend worden.

Vlaggen
CD&V heeft er hetzelfde vertrouwen in en weet dat Hasselt er binnen zes jaar totaal anders zal uitzien. Misschien met …minder vlaggen en wimpels ook dan, want, als we van de rest van deze gemeenteraad iets willen onthouden is het wel een vraag van Open Vld-raadslid Van Quaethoven over de Hasseltse vlaggen, langs de Groene Boulevard en in Groot-Hasselt. Dat die dingen zo’n lawaai maken namelijk, en  veertien andere bijzonder irrelevante technische vlag-vragen. Hoort dit dan op een gemeenteraad thuis ? “Neen”, vindt voorzitter Carlo Geysens. “Dit soort oer-technische vragen moet schriftelijk georganiseerd worden.” Op die manier moet een normale mens, zo vinden wij, er een half uur naar luisteren. Of moeten we een Van Aelstje doen, zoals in de Antwerpse gemeenteraad?

De beleidsnota is goedgekeurd, meerderheid tegen oppositie. Ook goedgekeurd: Hasselt krijgt eindelijk een jeugdherberg, een dossier dat erg lang aansleepte, maar wat intussen succesvol werd afgerond. Na de zomer nieuwe kansen voor de oppositie, en nieuwe kansen voor de meerderheid om er een politiek interessant najaar van te maken.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139