LimburgActueel.beKinderopvang in Limburg stijgt maar blijft onder Vlaams gemiddelde

Door - 11 juni 2013 - 0000 - Actueel

Het aantal kinderopvangplaatsen is de laatste 5 jaar met 15 procent gestegen. De plaatsen zijn echter ongelijk verdeeld over de provincies: West-Vlaanderen steekt er torenhoog boven uit, Limburg en Antwerpen blijven wat achter. In 2008 waren er in Vlaanderen gemiddeld slechts 36 opvangplaatsen per 100 kinderen onder 3 jaar, in 2012 steeg dit aantal tot 49 plaatsen. Dat blijkt uit een parlementaire vraag van Els Robeyns, Vlaams sp.a volksvertegenwoordiger en burgemeester van Wellen, aan minister van Welzijn Jo Vandeurzen. Limburg was in die periode de tweede grootste stijger na West-Vlaanderen. Toch blijft Limburg (44,7) samen met Antwerpen (43,8) nog onder het Vlaams gemiddelde.

Kleine gemeenten
“Als ik kijk naar de regionale spreiding van deze plaatsen, dan vind ik als Limburgse het uiteraard bijzonder jammer dat de Limburgse cijfers onder het Vlaamse gemiddelde blijven”, zegt Robeyns. “Er zijn dus nog extra inspanningen nodig om de achterstand weg te werken. Toch wil ik als burgemeester van een kleine landelijke gemeente een bijkomende kanttekening maken. Voor veel kleine gemeenten is het immers niet makkelijk kinderopvang te organiseren. Verdere omkadering van kinderopvang zoals opleiding, bijkomende subsidies aanvragen of ander ondersteuning is voor kleinere gemeenten dikwijls moeilijk. Limburg heeft veel kleinere gemeenten. Daarom blijft een ondersteuning op het domein van kinderopvang vanuit de provincie noodzakelijk.”

Het aantal plaatsen in de kinderopvang, voorschoolse en buitenschoolse, steeg in Vlaanderen in 5 jaar tijd met 19.812 plaatsen. Er kwamen 3.056 plaatsen bij in Limburg (+15,4%). In 2012 waren er 126.501 kinderopvangplaatsen in Vlaanderen, waarvan 89.726 in de voorschoolse kinderopvang en 36.775 in de buitenschoolse kinderopvang.

Terugverdieneffecten
“Toch blijft er nog werk aan de winkel”, vindt Robeyns. “Er moet blijvend ingezet worden op de creatie van bijkomende kinderopvang om de bestaande tekorten weg te werken.” Uit een studie van Universiteit Antwerpen, KU Leuven en Universiteit Maastricht blijkt dat door het tekort aan opvangplaatsen voor kinderen onder de 3 jaar weg te werken, er niet minder dan 15.500 moeders voltijds aan de slag kunnen. “De kosten voor de bijkomende kinderopvang wegen niet op tegen de veel grotere terugverdieneffecten voor de overheid”, besluit de Limburgse politica.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150