LimburgActueel.beLimburg investeert 20 miljoen euro in overheidsgebouwen

Door - 13 mei 2013 - 0000 - Actueel

Meer dan 100 Limburgse overheidsgebouwen krijgen steun van het ESCO-project. Het gaat om een investering van 20 miljoen euro, waarvan bijna 900.000 euro van Europa afkomstig is. "De samenwerking tussen de provincie Limburg, Infrax en Dubolimburg is weer een stap voorwaarts om Limburg klimaatneutraal te maken tegen 2020", was vandaag te horen op een persconferentie in Alken.

 

Limburg investeert 20 miljoen euro in overheidsgebouwenOm de ambitie van Limburg klimaatneutraal te realiseren, is er een grondige heroriëntatie nodig van de samenleving. Althans, volgens de leden van het ESCO-project. “Gemeenten spelen een belangrijke rol: zij wijzen de burgers de weg naar een duurzame toekomst met hun eigen projecten”, zegt Ludwig Vandenhove, gedeputeerde van Milieu en Natuur. “We hebben met dit project Europese middelen gekregen om de gemeentelijke en provinciale gebouwen sneller energiezuinig te maken.”

Burgemeestersconvenant
Het project ESCOLIMBURG2020 zet de ambitie van de provincie om in de praktijk. Alle gemeenten hebben een Klimaatplan opgesteld voor het Burgemeestersconvenant, dat zegt dat er minstens 20 procent CO2-vermindering moet zijn tegen 2020 op gemeentelijk niveau. “Met ESCO wordt hier al het goede voorbeeld mee gegeven”, zegt Vandenhove.

“Infrax zal de grootste inbreng hebben in het project”, gaat hij verder. “Infrax weet goed hoe gemeenten en steden werken, want dat is een grote uitdaging.” Samen willen ze een totaaloplossing bieden: meten in welke toestand het gebouw is, adviseren, en begeleiden in de realisatie van een duurzaam gebouw. “We hebben al 2,5 miljoen euro gerealiseerd”, zegt Frank Vanbrabant van Infrax.

De Sint-Jorisheemzaal in Alken was zo’n oud gebouw met typische problemen: warmteverlies, slechte regeling van de centrale verwarming,… “Het gebouw wordt nu volledig gerenoveerd dankzij het ESCO-project, op een energievriendelijke manier”, zegt ere-schepen André Vanhex. “We hebben een paar functiewijzigingen doorgevoerd, dubbele ramen geplaatst, en we willen regenwater voor de toiletten gaan gebruiken. Verder gaan we ook aan energiemonitoring doen, en installeren we een centrale verwarming die we op afstand kunnen bedienen.”

ESCOLIMBURG2020 werd samen met maar zes andere Europese projecten goedgekeurd door de Europese administratie. “We worden gezien als een voorbeeld voor Europa en we zijn als regio ambitieuzer op het vlak van CO2-reductie dan de Europese norm”, zegt Vandenhove. “Bedoeling is om de gemeenten terug te doen verdienen met de energiekosten en uiteindelijk samen 20 ton CO2 te besparen”, besluit hij.

Het project loopt nog tot en met 1 april 2016.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Hoe ver staan de werken aan Sportoase Montaignehof?
Noliko Maaseik behaalt zijn 15de titel
Handbalbekers voor Sint-Tuiden en Initia Hasselt

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139