LimburgActueel.beDomein Kiewit investeert 274.000 euro

Door - 08 mei 2013 - 3500 - Actueel

Domein Kiewit investeert dit jaar in een uniek Limburgs concept: de groene long van Hasselt maakt ruimte voor één centrale stookplaats met twee pelletketels. Momenteel zijn dat nog drie aparte stookplaatsen voor de drie gebouwen op het domein. De investering zou de uitstoot van CO2 met meer dan 60 ton moeten verminderen dan het huidige systeem.

Domein Kiewit investeert 274.000 euroDe kelder van het herenhuis, de conciërgewoning en het koetshuis worden voorlopig nog apart verwarmd. Maar die stookolieketels zijn verouderd en aan vervanging toe. “De gemakkelijkste oplossing is om gewoon nieuwe ketels te plaatsen in de loods op de binnenkoer”, zegt de Hasseltse schepen van Energie en Domein Kiewit Toon Hermans. “Maar we hebben gekozen voor een energiezuinige investering die op lange termijn zeker meer baat heeft”, zegt hij.

“Op de plaatsen van de oude ketels plaatst de installateur buffervaten”, zegt Rudi Roosen, directeur van het Hasselts Energie Bedrijf. “Die worden verbonden met de nieuwe stookplaats. Die voorzien we ook van een pelletsilo, met een capaciteit van 15 ton.”

De buffervaten en pelletketels worden met elkaar verbonden via ondergrondse leidingen. Stadsarbeiders zijn al gestart met het uitgraven van de sleuven. Begin volgende week legt het Limburgs Klimaatbedrijf (LKB) 250 meter aan leidingen in die sleuven. “De buizen zijn geïsoleerd en verliezen over de hele lengte maar 1°C”, zegt Hermans.

De komende weken zullen de bezoekers wat hinder ondervinden door de werken. “Als de werken in de gebouwen beginnen, zal er heel wat minder last zijn”, zegt Hermans.

Toekomst
“Het geld dat we met deze investering uitsparen, willen we opnieuw investeren in energiezuinige maatregelen”, gaat Hermans verder. “We zouden graag nog een kleine windmolen plaatsen en vijftig zonnepanelen installeren op het dak van de oude koestal. We hebben tenslotte ook het Burgemeesterconvenant ondertekend, waarbij we ons engageren om de CO2-uitstoot tegen 2020 te verminderen met twintig procent.”

Pilootproject
Het Domein Kiewit wil verder nog graag eigen pellets voorzien. “Over de hele stad Hasselt verzamelen we dan snoeiafval om het te laten recupereren tot pellets. Daarmee kunnen we dan op eigen krachten de drie gebouwen verwarmen.”

De totale investering bedraagt 274.000 euro. Natuurpunt heeft het herenhuis in concessie en bekostigt daarom de aanpassingswerken aan dat gebouw. Tegen september zou het unieke Limburgse project klaar moeten zijn.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Hoe ver staan de werken aan Sportoase Montaignehof?
Noliko Maaseik behaalt zijn 15de titel
Handbalbekers voor Sint-Tuiden en Initia Hasselt

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139