LimburgActueel.beNauwelijks treinen voor Albertterminal Lanaken

Door - 09 januari 2013 - 3620 - Actueel

De Albertterminal die meer dan anderhalf jaar geleden in gebruik werd genomen, draait nog altijd niet. Ondanks een totale kostprijs van meer dan 32 miljoen euro rijdt er nauwelijks een trein de terminal in en uit.Eind september 2011 werd de geactiveerde goederenspoorlijn Lanaken - Maastricht onder ruime belangstelling in gebruik genomen. Vlaanderen stak 4,2 miljoen euro in het project, Europa 4,8 miljoen euro. Maar anderhalf jaar later rijdt er amper een trein de terminal binnen. Nochtans moest de Albertterminal, met vier sporen op het industrieterrein Europark in Lanaken, voor de verdere economische ontsluiting van de Euregio via het spoor zorgen.

Crisis
“Railport Lanaken voert al lang contractbesprekingen voor vaste verbindingen naar de rest van Europa, maar we worden helaas tegengewerkt door het huidige, ongunstige economische klimaat”, vertelt burgemeester Marino Keulen woensdag in De Standaard. “Maar opgeven doen we niet”, zegt hij strijdvaardig.

Spoorlijn 20
“Het grote knelpunt is dat de spoorlijn 20 niet wordt doorgetrokken richting Antwerpen en dat daardoor de treinen een omweg van 84 km via Wallonië moeten maken. Dat kost extra geld”, reageert Vlaams parlementslid Lies Jans (N-VA) uit Hasselt. “Mijn collega Matthias Diependaele vroeg al tot tweemaal toe naar cijfers over de werking van de terminal. Maar over de economische meerwaarde en de getransporteerde tonnage blijft het oorverdovend stil. Veel valt er ook niet te melden.”

Lies Jans vindt dat het belang van deze railport niet onderschat mag worden. De sector kan immers heel wat nieuwe arbeidsplaatsen creëren. “De railport in Lanaken zou een rechtstreekse verbinding kunnen betekenen tussen het buitenland en de Vlaamse havens. Maar daarvoor moet dus eerst Lijn 20 worden gereactiveerd”, besluit Jans.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150