LimburgActueel.beBeringen en Zonhoven opnieuw per trein bereikbaar

Door - 09 december 2012 - 0000 - Actueel

Zondagmorgen werd in Limburg een stukje geschiedenis geschreven. Voor het eerst in jaren reden er weer treinen van en naar Beringen en Zonhoven, nadat de vroegere stations vorige eeuw gesloten werden. De nieuwe stopplaatsen liggen op de lijn Hasselt-Mol en zijn vanaf vandaag opgenomen in de nieuwe dienstregeling.

Beringen en Zonhoven opnieuw per trein bereikbaar
De nieuwe stopplaats in ZonhovenIn Beringen legde spoorbeheerder Infrabel de nieuwe stopplaats in het centrum aan ter hoogte van de Koerselsesteenweg en de Motstraat. Naast de twee sporen werd door de NMBS-holding ook een nieuw parkeerterrein met plaats voor 46 auto's aangelegd, evenals een overdekte en verlichte fietsenstalling met plaats voor 134 fietsen.

Stadsontwikkeling
Op termijn is het de bedoeling dat de nieuwe stopplaats een vervoersknooppunt wordt voor trein en bus. In 2014 wordt namelijk ook het volledig nieuwe busstation van De Lijn, dat tegenover het station komt te liggen, opgeleverd. In een latere fase wordt er ook nog rond het nieuwe stationsplein een stedelijke ontwikkeling gepland met nieuwbouw voor wonen, diensten, kantoren en beperkte horeca en handel. "De opening van de nieuwe treinstopplaats in Beringen is voor het stadsbestuur een belangrijke stap in het kader van de stadsontwikkeling en de uitbouw van Beringen als kleinstedelijk gebied", zegt de Beringse schepen van Ruimtelijke Ordening en Mobiliteit Anne Wouters-Cuypers. "De komende jaren staan in Beringen een aantal ambitieuze stadsprojecten op stapel, waarbij een goede ontsluiting en bereikbaarheid van groot belang zijn. We zijn de NMBS-groep dan ook heel dankbaar voor de beslissing tot heropening van de treinopstapplaats in Beringen."

Volwaardig openbaar vervoersnetwerk
Met deze ontwikkelingen krijgt Beringen, de derde grootste stad in Limburg na Hasselt en Genk, dan ook eindelijk een volwaardig openbaar vervoersnetwerk. Ondanks dat de stad al sinds 1925 twee stationnetjes bezat – een in Motstraat en een in Beringen-Mijn, heeft de stad lang zonder treinverbinding gezeten. Het Beringse station werd in 1984 immers wegens 'niet rendabel' gesloten, in 1986 gebeurde hetzelfde met het station Beringen-Mijn. Datzelfde jaar werd echter wel nog ter compensatie in Beverlo het nieuwe station Beringen aangelegd, op zo'n vijf kilometer van het oude station. Dat station is vorig jaar omgedoopt tot station Beverlo, aangezien de nieuwe stopplaats in het centrum voortaan de naam Beringen zal dragen.

Zonhoven
Ook Zonhoven had vroeger al een spoorverbinding: vanaf 1866 tot 1957 reden er al treinen van en naar de gemeente. Het huidige station ligt zo'n 500 meter ten noorden van de oude stopplaats. Deze is in overleg met de gemeente aan de Engstegenseweg gerealiseerd. Infrabel installeerde er één modern perron, de NMBS-Holding investeerde in een nieuw parkeerterrein, dat plaats biedt aan 42 auto's en een overdekte en verlichte fietsenstalling met 92 plaatsen.

Directe verbinding
"Ik ben erg blij dat de verbinding weer terug is", zegt Kristien Smets, Zonhovense schepen van Jeugd, Communicatie en Toerisme. "Met deze trein ben je in acht minuten in Hasselt, terwijl je er met de auto twintig minuten over doet en als het druk is zelfs drie kwartier. Bovendien hoef je je auto nu niet meer in Hasselt te parkeren, wat de nodige kosten uitspaart. Daarbij is deze stopplaats handig voor mensen die naar Brussel pendelen: zij hebben nu geen lastige verbindingen meer, maar kunnen nu direct in Zonhoven de trein op."

Toeristisch potentieel
Hoewel het station een kleine drie kilometer van het centrum afligt, en dus voorlopig minder goed bereikbaar is voor mensen zonder auto, heeft het station volgens Smets ook een hoog toeristisch potentieel. "In het kader van de Wijers, het natuurgebied dat hier vlakbij ligt, is dit ook wel een interessant station", zegt ze. "We gaan dat gebied toeristisch ontsluiten en willen op termijn realiseren dat mensen van hieruit fietsen kunnen huren, om naar de Wijers toe te fietsen. We gaan dat gebied dus ook meer promoten als mooie recreatieve plaats om eens langs te komen."

Door de week kunnen reizigers ieder uur op de stopplaatsen Beringen en Zonhoven vertrekken, in het weekend om de twee uur. In totaal investeerde de NMBS-groep 1,84 miljoen euro in de twee nieuwe stopplaatsen.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150