LimburgActueel.bePorseleinen SmaakBoom versiert Hasseltse Grote Markt

Door - 07 december 2012 - 3500 - Cultuur

Samen met haar inwoners heeft de stad Hasselt voor kerstmis een indrukwekkende 'SmaakBoom' gemaakt die nog tot 6 januari op de Grote Markt staat te pronken.

Porseleinen SmaakBoom versiert Hasseltse Grote MarktVrijdagmorgen werd de boom officieel ingehuldigd door de Hasseltse burgemeester Claes in het bijzijn van de ontwerpers van creatief bureau Mooz en keramist Piet Stockmans. De Limburgse kunstenaar plaatste de piek, bestaande uit door hem vervaardigde blauw-witte borden.Tassen

De kolossale 'boom', met een hoogte van negen meter en een diameter van zes meter is volledig opgebouwd uit borden, kopjes en tweedehands bestek. Niet de meest traditionele kerstboom die je je kan indenken, maar daar was het bedenkers Inge Vanluyd en Stefan Vanbergen van het creatief bureau Mooz dan ook niet om te doen: "We zijn op het idee gekomen doordat we merkten dat we zelf in de kast een heleboel borden en tassen hadden, die nergens meer bij pasten", vertelt Vanbergen. "We wilden daar iets mee doen en besloten Hasselaren op te roepen om alle borden, kopjes en bestek die ze niet meer gebruikten binnen te brengen, om daar een kerstboom rond te maken", zegt hij. "Zo'n drieduizend Hasselaren hebben gehoor gegeven aan die oproep."

Controverse

Onder massale belangstelling werden die duizenden kopjes en bordjes afgelopen week in de boom gehangen. De eerste reacties waren niet mals: 'te duur', klonk het, en 'waarom geen gewone groene kerstboom met lampjes?' "Ik snap wel dat mensen er even aan moeten wennen", zegt Vanbergen. "Het is natuurlijk geen traditionele kerstboom. We hebben een aanloopfase gehad met de constructie van de boom, waarin hij niet op z'n best te zien was. Nu hij af is, merken we wel dat de reacties veel positiever zijn en dat mensen hem wel echt mooi vinden."

Dat blijkt ook uit een kleine rondvraag op straat. "Ik vind het echt heel mooi", zegt Griet Kumpen, van Parels Griet Kumpen in de Kapelstraat. "Vooral 's avonds, wanneer de boom van binnenuit verlicht wordt, ziet hij er prachtig uit", zegt ze. "Of de mensen deze boom nu schoon vinden of niet, het trekt wel volk naar Hasselt", voegt haar moeder Marie toe. "Ik vind hem zelf ook echt schitterend. We hebben zelf ook bij onze winkel kerstboompjes buiten gezet en deze versierd met borden en bestek", lacht ze.Lege borden
Dat er zoveel discussie rond de boom is, vindt schepen van Cultuur Karolien Mondelaers (CD&V) alleen maar goed. "Het zet mensen aan tot denken over wat Kerstmis voor hen is", zegt ze. "Voor ons betekent kerstmis vooral gezellig samenzijn en mensen bijeen brengen. Dat is in dit project heel goed gelukt: drieduizend Hasselaren hebben meegedaan door zelf oud servies binnen te brengen. Al die kopjes en bordjes symboliseren dan ook het samenzijn rond Kerstmis. Voor sommige mensen betekenen de borden ook wel de lege borden die soms aan een kersttafel staan – omdat ze er niet bij konden zijn, of omdat er geen geld is om het bord te vullen."


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150