LimburgActueel.beStation As wordt DE fietspoort tot Nationaal Park

Door Redactie - 26 oktober 2018 - 3665 - Toerisme

Met de vrijwillige vereffening van VZW Kolenspoor -naar aanleiding van het strategisch project Kolenspoor in november 2016- krijgt de gemeente As de kans om zelfstandig de stationssite te ontwikkelen als een toeristische trekpleister in Limburg. Studiebureau WES werkte in 2015 al een toeristische masterplan stationssite As uit. Om dit concreet vorm te geven werkte Architectuur Depot een inplantingsplan uit. Fietstoerisme en alternatieve slaapmogelijkheden zijn essentiële elementen, die ervoor moeten zorgen dat station As als dè fietspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen gezien wordt.

 Station As wordt DE fietspoort tot Nationaal Park
Foto: gemeente AsOm de site als duidelijk poort te kunnen laten functioneren is een duidelijke structuur en afbakening noodzakelijk. Door de treinen strategisch te positioneren en afsluitingen te voorzien in de vorm van hagen en bomen wordt de site leesbaarder. Het inplantingsplan voorziet een onthaalpaviljoen aan de grote parking als ontvangstcentrum voor de bezoekers. Deze overdekte buitenruimte met loket en sanitair sluit zo de kop van de site visueel af en bevat de nodige faciliteiten voor de fietsende bezoekers. Infopanelen vertellen hier het verhaal van de steenkool en de voortrekkersrol van As, zodat het onthaalpaviljoen ook gebruikt wordt als exporuimte.

Aanbieden van alternatieve slaapmogelijkheden zijn ook een belangrijke stap in de uitbouw van de site. Dit kan met het bos van de ontspoorde treinen, met hedendaagse ecologische slaapcabines of met de gekende slaaptreinen. Deze slaapmogelijkheden zijn bedoeld voor de doorreizigers, de rondreizende fietsers of het gezin die op zoek is naar een alternatieve slaapplaats.

Belevingsroute voor minitrein
De ritten met de gerestaureerde minitrein wil men nog attractiever maken. Daarom krijgt de minitrein een ware belevingsroute waar alle zintuigen aan bod komen door de creatie van bijvoorbeeld geluiden-, licht- en geurtunnels in natuurlijke materialen. Met een multimediale aanvulling van beelden en geluiden kan er thematisch gewerkt worden waardoor een rit in de kerstperiode heel magisch kan worden. De uitkijktoren blijft het herkenningspunt van de site en werkt, met zijn hout- en staalstructuur, inspirerend voor nieuwe constructies.

Techniekacademie
Een evenementenplein aan de achterzijde van taverne ’t Stasjon doet dienst als multifunctioneel plein met speeltoestellen naar analogie van ‘de trein’ of bijvoorbeeld ontmantelde treinen. Door bijvoorbeeld de bouw van een velodroom kunnen kinderen veilig fietsen terwijl mama en papa rustig een drankje nuttigen op het terras van taverne ’t Stasjon.

De bestaande onthaalrijtuigen worden omgebouwd tot een techniekacademie, waar kinderen experimenteren en hun technische vaardigheden kunnen ontplooien. Hierdoor zal de site ook interessant worden voor schooluitstappen, familie- en verjaardagsfeestjes.

 


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139