LimburgActueel.beDidactisch instrument PXL wordt elektronisch patientendossier

Door Redactie - 25 oktober 2018 - 3500 - Wetenschap & Innovatie

Ergotherapeuten uit binnen- en buitenland kunnen binnenkort gebruik maken van een eenvoudig elektronisch patiënten-, of beter cliëntendossier. De opleiding Ergotherapie van Hogeschool PXL ontwikkelde het H-OPP (Hasselt Occupational Performance Profile) als didactisch instrument. Maar H-OPP bleek zeer bruikbaar in de praktijk, en werd ook door de beroepsfederatie Ergotherapie Vlaanderen enthousiast onthaald. Softwarebedrijf Q-Top gaat H-OPP nu als elektronisch patiëntensysteem uitrollen voor de binnen- en buitenlandse markt.

Didactisch instrument PXL wordt elektronisch patientendossier
Foto: PXLHoewel ergotherapeuten niet meer weg te denken zijn in het zorglandschap blijft deze discipline jammer genoeg toch nog vaak onderbelicht. Zelfredzaamheid, langer thuis wonen, langer en duurzaam werken, het zijn allemaal tendensen in samenleving met een cruciale rol voor ergotherapeuten. Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van woningen voor personen met een beperking of voor ouderen, of aan het adviseren van ergonomische principes in bedrijven. Voor ergotherapeuten ligt de klemtoon bij de cliënten in hun omgeving, om op die manier te streven naar maximale participatie in de samenleving.

Internationaal onderzoek toont aan dat de inzet van ergotherapeuten kostenefficiënt is. Wanneer je cliënten de juiste tips, adviezen en begeleiding geeft, spaart dat heel wat uit op het vlak van zorg of arbeidsongeschiktheid. En dat geldt ook voor ergotherapeutische interventies bij de cliënten thuis. Ook de overheid ziet die meerwaarde in, maar de inbedding in het zorgbeleid is een langzaam proces. Bovendien wil de overheid dat ergotherapeuten goed registreren wie hun cliënten zijn en wat ze met hun cliënten doen.

Alle verwachtingen ingelost
Hierop was Hogeschool PXL al veel eerder voorbereid dan dat de overheid het vroeg. De hogeschool ontwikkelde een innovatieve tool die precies voldoet aan de verwachtingen van de overheid. H-OPP registreert niet alleen cliëntgegevens, maar geeft ook inzicht in de therapiedoelstellingen en interventies. Dat inzicht zet cliënten aan tot meer zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Een tool die aanvankelijk bedoeld was als didactisch instrument binnen de bacheloropleiding Ergotherapie van PXL, bleek dus ook toepasbaar en implementeerbaar in de beroepspraktijk.

“Omdat de vraag zo groot werd hebben we een bedrijf gezocht om H-OPP verder te commercialiseren en op de markt te brengen. We zijn heel bij dat we nu samen met Q-Top en Ergotherapie Vlaanderen de handen in elkaar hebben geslagen om dit verhaal verder te schrijven,” aldus Annemie Spooren, hoofd van het expertisecentrum PXL-Zorginnovatie.

 


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139