LimburgActueel.beTongeren lanceert uniek sportproject voor kwetsbare jongeren

Door Redactie - 24 oktober 2018 - 3700 - Samenleving

Second serve is een uniek project voor kwetsbare jongeren in Tongeren. Het eerste in België dat via een webshop tweedehands sportkleding en –schoenen aanbiedt aan deze doelgroep in eigen stad, in samenwerking met de plaatselijke sportclubs en de sociale partners “De drempel tot sportparticipatie wordt verder verlaagd. Voor maatschappelijk kwetsbare gezinnen is het immers niet evident om hun kinderen aan te sluiten bij een sportclub", weet burgemeester Patrick Dewael.

Tongeren lanceert uniek sportproject voor kwetsbare jongeren
Foto: Pixabay"In Tongeren hanteren we al geruime tijd sociale tarieven voor gemeentelijke sportactiviteiten en een terugbetaling van lidgelden voor sportclubs. Toch stellen we vast dat er nog te weinig sportdeelname is van deze jongeren. Naast de lidgelden zijn ook de kosten voor sportkleding en –schoenen een grote drempel. Met Second Serve willen we ook deze drempel wegnemen, want elk kind in onze stad moet de kans krijgen om te sporten", aldus Dewael.

“Bij het zoeken naar een geschikte oplossing, kwamen we op het idee om nog bruikbare sportkleding en –schoenen die vaak bij gezinnen in de kast liggen, te recupereren en gratis aan te bieden aan maatschappelijk kwetsbare jongeren." Het project werd meteen warm onthaald door het Sociaal huis De Semper, het Huis van het Kind en de doelgroepenorganisaties. De eerste leveringen volgden snel. "Daarom zijn we gestart met een webwinkel. De verwerking gebeurt bij de jeugddienst. De bestellingen via de website van Second-serve ontvangen we via e-mail." Wekelijks worden de bestellingen gesorteerd en klaargemaakt voor afhaling. Elke bestelling kan op donderdagnamiddag in de week volgend op de bestelling afgehaald worden in de vrijetijdswinkel van het Huis van het Kind.

Helpende handen
“Uiteraard hebben we voor dit project heel wat helpende handen nodig. Uit de vrijwilligerswerking van het Huis van het Kind boden 10 vrijwilligers zich aan voor dit project. Zij zorgen er voor dat de kleding gewassen, gesorteerd, gestreken en gelabeld wordt", legt OCMW-voorzitter Johnny Vrancken uit. Computerwinkel Auva Tongeren en karateclub Seiwakai sponsorden ieder een laptop. "Van de Soroptimisten kregen we een cheque van 1.000 euro. Via de lokale winkels zamelden we kapstokken, een verrolbaar garderoberek en tal van andere materialen in. Na lang brainstormen waren we dan eindelijk klaar voor het project."

Criteria
De materialen kunnen gebracht worden naar de sportdienst, het Huis van het Kind, de jeugddienst en de Tongerse sporthallen. Sportclubs die voldoen aan een aantal criteria (actief meewerken aan het inzamelen van materialen, het project mee bekendmaken via website en sociale media,…) kunnen partner worden van Second-serve. Dit partnership wordt gehonoreerd met extra subsidiepunten.

Elk kwetsbaar gezin krijgt bij sportinteresse een gratis betaalkaart van 5 artikelen per kind. Jongeren die effectief aansluiten bij een sportclub, kunnen (zolang de voorraad strekt) een tweede en derde gratis betaalkaart krijgen. Elk gezin dat voldoet aan volgende criteria komt in aanmerking voor Second-serve: wonend in Tongeren met een leefloon, het voorkeurtarief genieten in de ziekteverzekering in budgetbegeleiding/schuldbemiddeling of tewerkgesteld zijn in een sociale of beschutte werkplaats.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139