LimburgActueel.be



Online CO2-platform is primeur voor Limburg

Door Redactie - 24 oktober 2018 - 3500 - Wetenschap & Innovatie

Wat doet onze Limburgse hoofdstad om de CO2-uitstoot te verminderen? Dat is waar het hagelnieuwe, digitale platform ‘hasselt.futureproofed.com’ om draait. Geïnteresseerden kunnen er terecht om te kijken welke concrete acties het bestuur én de inwoners ondernemen om CO2-uitstoot terug te dringen, plus welke resultaten die hebben. Hasselt is de eerste stad in Limburg die het platform online zet. Lees er vandaag alles over bij LimburgActueel!

Online CO2-platform is primeur voor Limburg
Foto: Pixabay



Het probleem is gekend: de klimaatverandering bestaat en we kunnen ze alleen nog in de perken trachten te houden. “Dat kan door tal van maatregelen”, zegt schepen Joost Venken. “Internationaal zoals met het akkoord van Parijs (2015 – ondertekend door 195 landen). Dat bepaalt dat ‘in de tweede helft van deze eeuw’ de uitstoot en de opname van broeikasgassen met elkaar in evenwicht moeten zijn. Lokaal kan dat door het voeren van zeer concrete acties. Het planten van klimaatbomen is één actie, maar het ter beschikking stellen van fietsen is dat evenzeer.”

Vele kleintjes maken groot
Door zich te scharen achter het nieuwe burgemeestersconvenant, gaat Hasselt voluit voor een vermindering van de CO2-uitstoot met 40% tegen 2030. “Op het Futureproofed-platform van Hasselt is te zien dat onze stad nog een flinke tand zal moeten bijsteken om die doelstelling te halen”, beseft Venken. “Maar dat zijn we ook van plan: de komende maanden stellen de stadsdiensten extra maatregelen en actieplannen op. Zo is het de bedoeling dat elke stadsdienst binnenkort een eigen, concreet klimaatplan opstelt. Vele kleintjes maken immers één groot.”

Drukkingsmiddel
Het platform zelf zal er niet voor zorgen dat de CO2-uitstoot vermindert. Maar het geeft de Hasselaren wel een soort van drukkingsmiddel: doet de stad inderdaad haar best en haalt ze daar ook resultaten mee? “Daar is niets verkeerds mee”, zegt Venken nog. “Meten is weten en beetje bij beetje kunnen we het eigen klimaatbeleid verfijnen. Hasselt zal er op den duur alleen maar aantrekkelijker en leefbaarder door worden. Voor inwoners en bezoekers.”

De schepen besluit met te stellen dat dit een levend platform is. Acties die voltooid zijn, blijven erop staan – ze hebben immers bijgedragen tot het verminderen van de CO2–uitstoot - en telkens weer zal de site worden aangevuld met nieuwe initiatieven. www.hasselt.futureproofed.com is dus een werk in opbouw. Het is een site die nooit af is, maar waaruit mettertijd wel zal zijn af te leiden dat alle grote en kleine maatregelen samen de CO2-uitstoot in Hasselt doen dalen.

Hasselaren die zelf een idee hebben om de CO2-uitstoot terug te dringen, kunnen dat sturen naar duurzaam@hasselt.be.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139