LimburgActueel.bePXL-studenten helpen rolstoelvriendelijke routes ontwikkelen

Door Redactie - 19 september 2018 - 3500 - Toerisme

De stad Hasselt en de gemeente Leopoldsburg schakelen Hogeschool PXL uit Hasselt in voor de ontwikkeling van toeristische routes volgens het Universal Design-principe. Dat houdt in dat zulke routes voor iedereen toegankelijk worden. Zo ontwikkelen de studenten van Toerisme en Recreatiemanagement op vraag van Visit Hasselt een thematische rolstoelvriendelijke route. Deze is een aanpassing van een bestaande wandelroute of de creatie van een nieuwe route binnen de thema’s jenever, smaak, street art, mode, Hasseltse highlights.

PXL-studenten helpen rolstoelvriendelijke routes ontwikkelen
Foto: PixabayIn de ontwerp- en in de evaluatiefase geven Hasseltse inwoners met een motorische beperking input. “Vaak zijn individuele gebouwen, musea of horeca-gelegenheden wel rolstoelvriendelijk, maar bestaat er geen route die de toegankelijke locaties rond een bepaald thema verbindt”, verduidelijkt schepen Karolien Mondelaers. “Om de stigmatisering van mensen met een beperking te minimaliseren gebruiken de studenten bij de ontwikkeling van de routes de principes van Universal Design”, licht opleidingshoofd Agna Thys toe.

“Datzelfde ontwerpconcept gebruiken we in Leopoldsburg, waar de studenten meewerken aan het toeristisch erfgoedproject ‘Liberation Garden’”, gaat Thys verder. Via dit project wil Toerisme Leopoldsburg de gemeente op de kaart plaatsen als de nummer 1 bestemming voor WO II. Het project bestaat uit de ontwikkeling van een publieksonthaal, een belevingsmuseum, een herdenkingstuin en een opwaardering van de omgeving.

Uitgroeien tot 'Oosthoek'
De studenten Toerisme van Hogeschool PXL werken mee aan de ontwikkeling van een originele, kindvriendelijke ontsluiting van de groene omgeving, het unieke militaire erfgoed en de rijke geschiedenis. “De routes zijn een cruciaal onderdeel van het project. In 2020 moeten alle bezoekers, naast een bezoek aan de site, ook belevingsvol kunnen wandelen en fietsen in de nabije omgeving”, zegt schepen Marleen Kauffmann.

‘Liberation Garden’ wil het waardevolle WO II-oorlogspatrimonium in de regio verder ontsluiten voor bezoekers uit binnen- en buitenland. “We geloven erin dat onze regio, mede dankzij de hulp van de studenten, kan uitgroeien tot een ‘Oosthoek’ voor WO II-herinnering en herdenking’ zoals de Westhoek dat is voor WO I”, besluit Kauffmann.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139