LimburgActueel.beOversteekplein in Hasselt klaar voor testfase

Door Redactie - 31 augustus 2018 - 3500 - Actueel

Morgen neemt het Agentschap Wegen en Verkeer op het Dusartplein in Hasselt de verkeerslichten van het nieuwe oversteekplein in gebruik. Hiermee start de testfase van dit proefproject van het agentschap, de stad Hasselt en De Lijn. In de loop van de volgende vier maanden zal bekeken worden hoe alle verkeersstromen het best begeleid kunnen worden om de verkeersafwikkeling op een zo vlot en veilige mogelijke manier te laten verlopen.

Oversteekplein in Hasselt klaar voor testfase
Foto: PixabayVoetgangers en fietsers maken vanaf nu bij rood licht gebruik van de drukknop om aan te geven dat ze willen oversteken. Ze hebben minimaal 11 tot maximaal 22 seconden de tijd om over te steken, afhankelijk van de verkeersdrukte op het moment van de dag. Alle gemotoriseerd verkeer krijgt op dat moment rood licht, en mag het oversteekplein dus niet oprijden.

In eerste instantie zullen de lichten continu in werking zijn. De slimme verkeerslichten regelen het kruispunt dan op basis van de waargenomen verkeersdrukte en de aanwezige overstekers. Nadien volgt een testfase waarin de lichten 's nachts op knipperen staan omdat de verkeersstromen in die periode gevoelig lager liggen. In de derde fase zullen aftelklokken voetgangers exact laten weten wanneer ze over kunnen steken. In deze periode wordt dan bekeken of die informatie hun gedrag beïnvloedt. Na 4 maanden zullen de 3 partners de resultaten bekijken en het systeem beoordelen.

"Met dit soort proefprojecten blijven we zoeken naar nieuwe manieren het verkeer vlotter en veiliger te maken", zegt Vlaams minister Ben Weyts. "Deze locatie is een flessenhals: bijna nergens in Hasselt verlies je zoveel tijd. We mikken op een betere doorstroming voor de bussen van De Lijn en de rest van het verkeer. Tegelijkertijd versterken we de veiligheid van de overstekende fietsers en voetgangers."


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139