LimburgActueel.beLimburgse TECHtempel maakt zich op voor eerste werkjaar

Door Redactie - 27 augustus 2018 - 3600 - Economie

Nu donderdag opent de T2-campus, een huzarenstukje afgeleverd door heel wat TECHtalent uit de bouwwereld. In amper 18 maanden tijd verrees dit prachtige gebouw van ontwerpteam Atelier Kempe Thill – OSAR op Thor Park. Vanaf volgende week ontvangt de Technologie-Talent-campus –want daarvoor staat T2- de allereerste cursisten, om de volgende maanden dagelijks tot 1.300 cursisten te ontvangen voor één van de 300 opleidingen, trainingen of workshops rond techniek en technologie.

Limburgse TECHtempel maakt zich op voor eerste werkjaar
Foto: stad GenkMet een totale investering van 57 miljoen euro, bij elkaar gebracht door Europa, Vlaanderen en de drie partnerorganisaties VDAB, SYNTRA Limburg en stad Genk optredend voor het onderwijs, is de T2-campus meteen ook het grootste SALK-project en het grootste Vlaamse EFRO-project ooit.

Het Vlaamse SALK-plan voor de Limburgse economie concludeerde vijf jaar geleden dat het gebrek aan (goed opgeleid) techtalent één van dé groeiremmers is voor Limburgse bedrijven. Het maakt dat bedrijven en organisaties soms niet de noodzakelijke omslag kunnen maken en zo hun groei zien vertragen of kansen missen. "Van de 5000 openstaande vacatures in Limburg op dit moment zijn er 1000 tech-gerelateerd. Het toekomstpotentieel is dus enorm en daar wil de T2-campus op inspelen", aldus Fons Leroy, gedelegeerd bestuurder van VDAB en lid van de SALK-werkgroep.

Genk op de kaart
“We leggen de lat hoog. De T2-campus wil die 1000 techvacatures mee helpen invullen. Veel mensen denken dat technologie niks voor hen is om diverse redenen. Wij willen hen van het tegendeel overtuigen.” “Het aantal techgerelateerde start-ups kende in Limburg de laatste jaren haast een verdubbeling”, vult Dirk Vanstipelen, directeur van SYNTRA Lim- burg, aan. “Van 1371 starters in 2017 tot 2564 in 2018, goed voor 38 % van alle starters. Om het boomend techondernemerschap blijvend van zuurstof te voorzien zijn er méér opgeleide techtalenten nodig.”

Voor de samenwerking met het onderwijs start een proefjaar. De eerste klassen komen vanaf september. Meer jongeren moeten doorstromen naar STEM-opleidingen en daar wil de T2-campus, als verlengstuk van de school, een stimulerende factor in worden. “De T2-campus moet een plek worden waar leerkrachten met hun leerlingen naar toe komen om gebruik te maken van de nieuwste apparatuur en zelf bij te blijven rond technologie. Een innovatief ambitieus project als de T2-campus zet Genk in Vlaanderen en Europa op de kaart”, stelt Vlaams minister Hilde Crevits.

Ronkende concepten
Uniek in Europa is trouwens de industrie 4.0-opstelling waarin je leert werken in de fabriek van de toekomst. Almaar meer producten zullen gepersonaliseerd en op maat gemaakt worden in de fabriek. Denk bijvoorbeeld aan schoenen die je zelf kan samenstellen in een webshop. “De omslag maken van traditionele maakindustrie naar dit soort vormen van nieuwe maakindustrie –en die ook hier vestigen- is een uitdaging voor onze regio. En daarin zal T2 een cruciale rol spelen door te voorzien in de know how, competenties en ideeën die daarvoor nodig zijn”, klinkt het bij burgemeester Wim Dries.

Een ander pareltje is het energie- en demohuis, een levensgroot huis waarin je experimenteert met alle technieken die het huis van de toekomst kan bevatten. Maar ook ronkende concepten zoals augmented en virtual reality, internet of things, smart grids, batterijtechnologie en blockchain maken deel uit van het aanbod.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139