LimburgActueel.beUD Woonlabo Hasselt wint internationale ontwerpprijs

Door Redactie - 29 juni 2018 - 3500 - Wetenschap & Innovatie

Internationale erkenning voor het UD Woonlabo. Deze modelwoning nabij het Hasseltse Moederhuis mocht de Internationale UD Award van het Duitse Instituut voor Universal Design in ontvangst nemen. Het Woonlabo is volledig ingericht volgens de principes van Universal Design. Tijdens de awarduitreiking werden ook de toekomstplannen bekendgemaakt. Die staan in het teken van toerisme en verblijfsaccommodatie. Lees er meer over bij LimburgActueel.

UD Woonlabo Hasselt wint internationale ontwerpprijs
Foto: PXLTien jaar geleden legden Hogeschool PXL, de Universiteit Hasselt en Inter de eerste kiem voor het Universal Design Woonlabo in Hasselt. Na een grondige renovatie onder leiding van de bekende architect Vittorio Simoni, opende het Woonlabo vijf jaar geleden haar deuren in de gerenoveerde conciërgewoning van het Oud Moederhuis aan de Hasseltse Guffenslaan. Na vijf jaar heeft het UD Woonlabo 11.500 bezoekers op de teller staan. Die maakten kennis met 400 innovatieve designoplossingen voor zorgeloos wonen. Daarnaast leverde het UD Woonlabo 35 succesvolle onderzoeksprojecten op. Het project geniet steun van Limburg Sterk Merk (LSM).

Ook internationaal rekent het Woonlabo op erkenning. Zo mocht het op 27 juni de Universal Design Expert Award 2018 in ontvangst nemen. Het befaamde Institut für Universal Design uit München reikt deze award al voor de achtste keer uit als erkenning van good practices of goede praktijken. Twee onafhankelijke jury’s duiden de winnaar aan. Een expertenjury met deskundigen uit Duitsland, Oostenrijk, Japan en Zuid-Korea, en een 80-koppige gebruikersjury met mannen en vrouwen van alle leeftijden. Thomas Bade van het Institut für Universal Design kwam de award overhandigen tijdens een inspiratiemoment in Hasselt.

Uitbreiding naar hotels
In de komende jaren verruimt het UD Woonlabo haar werking verruimen naar toeristische verblijven. Met een beperkte verbouwing zullen bezoekers kennis kunnen maken met oplossingen en inspiratie voor de inrichting van onder meer hotels en B&B’s. Ook hier met de klemtoon op zorgeloze toepassingen voor alle leeftijden. De renovatie gebeurt in samenwerking met het Limburgse Dôme Deco.

Steeds meer ondernemers uit de toeristische sector wensen hun logiesaanbod af te stemmen op de groeiende vraag naar zorgtoerisme. Het UD Woonlabo wil hierop inspelen door een aangename en toegankelijke beleving met de nodige zorgomkadering in de volledige vakantieketen te combineren. Met een uniek belevingsverblijf wil het Woonlabo ondernemers en uitbaters van kleinschalige hotels en andere logies inspireren. Door een overnachting in het UD Woonlabo kunnen ze bijvoorbeeld zelf ervaren hoe Universal Design de sleutel vormt voor een zorgeloos woon- en verblijfscomfort.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139