LimburgActueel.beUitbouw van uniek batterijproject op Terhills-site

Door Redactie - 16 mei 2018 - 3630 - Wetenschap & Innovatie

Zopes werden 140 grote batterijen, goed voor 18 megawatt vermogen, officieel ingehuldigd te Dilsen-Stokkem. Deze 140 batterijen, geleverd door Tesla, zijn officieel ingeschakeld in de primaire reserve van Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet. Deze 18 MW batterij wordt door REstore slim gecombineerd met andere industriële verbruikers in één grote virtuele centrale van 30 à 40MW om onevenwichten op het elektriciteitsnet te vermijden. De energie - innovatie biedt een duurzaam alternatief voor het inschakelen van gascentrales voor de balancering van het net.

Uitbouw van uniek batterijproject op Terhills-site
Foto: Lydia PeetersIn een tweede fase zal een deel van de batterijcapaciteit dienen om het Terhills vakantieresort van duurzame energie te voorzien. Dit vakantiepark zal op termijn ook draaien op gelijkstroom in plaats van wisselstroom wat gangbaar is. De Limburgse Investeringsmaatschappij LRM is de investeerder achter het energieproject en bundelde de krachten met REstore. De batterijen staan op de KMO-zone van Terhills in Dilsen-Stokkem en gaan gepaard met een investering van 11 miljoen euro.

Dubbele functie
Dit unieke energieproject kadert niet alleen perfect in het klimaatinvesteringsplan van LRM, dat werd uitgerold om de Vlaamse klimaatdoelstellingen te helpen bereiken, maar ook in onze visie op innovatie en duurzaamheid”, zegt CEO LRM Stijn Bijnens. “De batterijen gaan een dubbele functie hebben: in hoofdzaak worden zij ingeschakeld in de primaire reserve van Elia en helpen de batterijen om het elektriciteitsnetwerk te balanceren. Anderzijds kaderen zij binnen een doorgedreven energiestrategie voor het geplande vakantiepark op de site."

Wereldwijde primeur
Vlaams Minister voor Energie, Bart Tommelein was aanwezig bij de inhuldiging om zijn steun te betuigen aan deze energie-innovatie. “De opslag van stroom is een zeer belangrijke schakel in het energiemodel van de toekomst. Zeker als die opslag ook kan worden ingezet in de primaire reserve. Zo garanderen we de stabiliteit van het net. Dat uitgerekend Vlaamse technologie voor deze wereldwijde primeur zorgt, bewijst dat Vlaanderen mee aan de top staat van innovatie en ontwikkeling.”


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139