LimburgActueel.beLimburgse Bouwbarometer blijft voorlopig zonnig

Door Redactie - 05 mei 2018 - 0000 - Economie

De Limburgse bouwbarometer daalt in het eerste kwartaal van 2018. Met 100,4 indexpunten blijft hij wel voor het derde kwartaal op rij boven de gezonde grens van 100. Dat betekent dat de Limburgse bouwondernemers de conjunctuur positief inschatten. Lees er meer over bij LimburgActueel!

Limburgse Bouwbarometer blijft voorlopig zonnig
Foto: archiefbeeldDe daling van de bouwbarometer is in de eerste plaats te wijten aan een minder gunstige beoordeling van het aantal slechte betalers én van de concurrentie. Ook de tevredenheid is gedaald, zowel met de eigen bedrijfssituatie als met de algemene economie.

De balans helt evenwel over naar het positieve. Dat komt vooral omdat het werkvolume hoog blijft en de orderboekjes goed gevuld. 26% van de Limburgse bouwkmo’s had in het eerste kwartaal van dit jaar meer werk dan in het kwartaal daarvoor. 22% had er minder. Voor de eerstvolgende maanden verwacht 30% een (verdere) stijging in het werkvolume, terwijl maar 15% een daling verwacht. 54% van de bouwondernemers hebben nog fulltime werk voor meer dan drie maanden. 8% voor meer dan 9 maanden.

Gezocht: geschikt personeel
De goede vooruitzichten doen ook de vraag naar extra werkkrachten toenemen. 16% heeft recent aangeworven. 19% van de werkgevers is dat (nog) van plan. Het aantrekken van extra medewerkers dreigt evenwel erg moeilijk te worden. En de bouwondernemers zijn zich daar goed van bewust. Op een schaal van 1 tot 10, waarbij 1 geen en 10 heel veel problemen voorstelt, kruist 75% 8 of 10 aan op de vraag in welke mate ze moeilijkheden verwachten in hun zoektocht naar geschikt personeel.

De prijzen die de aannemers voor hun werk kunnen aanrekenen, zijn grotendeels gelijk gebleven. De helft van de bouwbedrijven zegt met winstgevende prijzen te werken. De anderen werken break-even. Niemand met verlieslatende prijzen.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139