LimburgActueel.beVoederdispenser maakt controle stadsduiven Tongeren makkelijker

Door Redactie - 13 maart 2018 - 3700 - Actueel

Stadsduiven zorgden al enige tijd voor overlast in de stad Tongeren. Daarom ging men op zoek naar een efficiënte, maar diervriendelijke manier om de duivenpopulatie te beperken. De duiven worden sinds maart 2017 al door vrijwilligers gevoederd met maïs die behandeld is met het geneesmiddel R-12. Dat is een middel dat de vruchtbaarheid beïnvloedt. De resultaten na het eerste seizoen waren uiterst positief met een daling van 28,4%. Om de controle te verbeteren wordt vandaag een automatische voederdispenser geplaatst op het dak van het Gallo-Romeins Museum.

Voederdispenser maakt controle stadsduiven Tongeren makkelijker
Foto: Pixabay“De stadsduivencontrole staat onder toezicht van erkende dierenartsen. Zij staan in voor de monitoring van tellingen, datacollectie, evaluatie van de voederlocaties,… We voederen met maïs die behandeld is met R-12. Daar zijn we mee begonnen in 2017. Na de positieve resultaten van het eerste seizoen (november 2017) willen we deze manier van werken verderzetten", vertelt schepen Patrick Jans.

"Deze winter werd de werkmethode geëvalueerd en gezocht om de werkmethode nog te verbeteren. Op advies van de begeleidende dierenartsen kochten we een automatische voederdispenser. Deze dispenser maakt het mogelijk om iedere dag, op het juiste tijdstip (zonsopgang) een juiste hoeveelheid (afgestemd op het aantal te voederen duiven) maïs te voederen en zo de conditionering van de duiven te verbeteren. We plaatsen de voederdispenser op het dak van het Gallo-Romeins Museum, weg van alle drukte en volledig in het vlieggebied van de duiven. Hiermee verwachten we opnieuw een daling van het aantal stadsduiven in de binnenstad. ”

Het blijft evenwel VERBODEN om stadsduiven te voederen. Met affiches en campagneborden wordt de Tongenaar hierover gesensibiliseerd.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139