LimburgActueel.beFietsbieb opent in Ham en Diepenbeek eerste uitleenpunten

Door Redactie - 02 januari 2018 - 3590 - Samenleving

Stel je voor: een bibliotheek zonder boeken maar met fietsen? Het kan! De Fietsbieb geeft gezinnen met jonge kinderen de kans om dagelijks gebruik te maken van kinderfietsen tegen een lage prijs. Bij de Fietsbieb kunnen kinderfietsen tot 12 jaar geleend worden. Fietsbieb opent zijn twee eerste uitleenpunten in Ham en Diepenbeek. Vanaf het voorjaar van 2018 zullen er fietsjes ter beschikking zijn. Op beide locaties worden er momenteel al fietsjes ingezameld.

Fietsbieb opent in Ham en Diepenbeek eerste uitleenpunten
Foto: FietsbibDe Fietsbieb speelt in op 'het nieuwe delen' en wil het fietsen stimuleren; bij kinderen maar ook in gezinsverband. Het initiatief kadert binnen de circulaire economie. Fietsen is immers niet alleen gezond maar tevens goed voor het milieu.

Ouders weten het al langer. Een kind ontgroeit zijn fietsje niet alleen bijzonder snel, ook de druk om regelmatig met een andere tweewieler uit te pakken neemt sneller toe dan de portemonnee kan volgen. En al vind je op een rommelmarkt vlot een leuk tweedehandsje, vaak komen er wat kosten aan te pas vooraleer zoon of dochter veilig de baan op kan.

Tiptop in orde
Leden van de Fietsbieb hoeven zich daar geen zorgen over te maken. Zij kunnen voor hun kind (tot 12 jaar) een jaar lang een fiets lenen. Tweedehands, maar tiptop in orde. Is zoon of dochter aan een grotere fiets toe of wil hij of zij eens een ander modelletje? Wel, dan mogen leden de geleende fiets gewoon inwisselen voor een ander exemplaar uit de Fietsbieb. Een heel jaar lang! Zelfs veel langer, als je ook de volgende jaren Fietsbieber blijft.

Gemeenschapsvormend
Lid worden kost je € 20 voor een jaar. Wie echter een kinderfiets in goede staat aan de Fietsbieb schenkt, is meteen een jaar gratis Fietsbieber. Die fiets wordt volledig in orde gebracht en krijgt vlug een nieuw leven. Opgelet! Bij het lenen van een fiets wordt € 20 waarborg gevraagd. Uiteraard krijg je die terug wanneer je de fiets weer inlevert.

Het project steunt op vrijwilligers. Zij verzamelen de fietsen, knappen ze op en lenen ze vervolgens opnieuw uit. Ze geven de kinderen en ouders graag tips over hoe ze hun fiets het best kunnen onderhouden. Daarnaast houden de vrijwilligers zich bezig met de administratie en promoten ze de Fietsbieb. Door met vrijwilligers te werken lukt het niet alleen om de kostprijs voor gezinnen laag te houden, maar werkt de Fietsbieb ook gemeenschapsvormend.

Inzameldag
De Fietsbieb in Ham is gevestigd in de oude schoolgebouwen van Genebos. Deze is gevestigd in de Genebosstraat in Ham. Het uitleenpunt van Diepenbeek is gevestigd in de kelderverdieping van jeugdhuis Heizoe in de Kloosterstraat. Om van start te kunnen gaan zijn beide locaties nog op zoek naar fietsjes! De Fietsbiebs organiseren daarom een inzameldag, waarop ze jouw fietsen graag in ontvangst nemen als een schenking; 27 januari 2018, 10 tot 12u00.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139