LimburgActueel.beGrote stap vooruit voor ontwrichte zone

Door Redactie - 09 november 2017 - 0000 - Economie

Op 30 april 2015 werd Limburg definitief erkend als ontwrichte zone. Dat betekent dat bedrijven die investeren en extra tewerkstelling creëren fiscale ondersteuning krijgen. In 2017 werd de ontwrichte zone geografisch uitgebreid dankzij het lobbywerk van Voka – KvK Limburg. Het recente positieve ontwerpadvies van de Raad van State voorziet nu twee belangrijke additionele wijzigingen voor onze Limburgse ondernemingen. De steunmaatregel wordt ook toegekend voor investeringen door een andere vennootschap van dezelfde groep. En de steun wordt meer flexibel gemaakt doordat het vereiste formulier drie maanden na de voltooiing van de investering ingediend kan worden.

Grote stap vooruit voor ontwrichte zone
Foto: archiefbeeldNa de sluitingsaankondiging van Ford Genk werkte Voka – KvK Limburg samen met KPMG een voorstel uit op basis van de reconversievennootschappen. Na de sluiting van de Kempische Steenkoolmijnen hadden deze immers duidelijk hun nut bewezen. De regering volgde deze redenering en besliste om Limburg op 30 april 2015 te erkennen als ontwrichte zone.

Bedrijven in een ontwrichte zone kunnen genieten van de vrijstelling van 25% op de doorstorting van de bedrijfsvoorheffing. Daarvoor moeten bedrijven investeren en door die investering tewerkstelling creëren om aanspraak te kunnen maken op de vrijstelling. Concreet betekent dit een daling van de totale loonlast met 4 tot 5% en dit gedurende twee jaar. De geografische uitbreiding van de ontwrichte zone in 2017 zorgde ervoor dat de steunmaatregel echt performant werd. Meer specifiek werd de steunzone uitgebreid met gebieden ingenomen door businesscenters, incubatoren en door gebieden met een brownfieldproject met economische nabestemming.

Het recente positieve advies van de Raad van State over het ontwerp van wet strekt er nu toe om een aantal bijkomende wijzigingen aan te brengen in de regeling inzake de steun aan werkgevers die investeringen verrichten in een ontwrichte zone. Voor onze Limburgse ondernemingen gaat het om twee wijzigingen die van belang zijn waar we als Voka – KvK Limburg op gehamerd hebben.

Allereerst spreekt de Raad van State zich positief uit over het mogelijk te maken dat de steun ook wordt toegekend voor zogenaamde vastgoedvennootschappen. Anders geformuleerd, het wordt mogelijk dat de investering, met als doel de creatie van nieuwe arbeidsplaatsen, wordt verricht door een andere vennootschap van dezelfde groep.

Ten tweede wordt er een positief advies gegeven om de regeling meer flexibel te maken door de werkgever meer vrijheid te bieden om het vereiste formulier op het tijdstip van zijn keuze in te dienen. Dit moet de effectiviteit en de toegankelijkheid van de steunmaatregel verhogen waardoor werkgevers niet meer worden gedwongen om het aanvraagformulier voor aanvang van de investering in te dienen. Het zal dus mogelijk worden om het ingevulde formulier op een later tijdstip over te maken.

Concreet betekent dit dat waar de werkgever voorheen het aanvraagformulier voor de aanvang van de investering moest indienen, hij nu het formulier tot drie maanden na de voltooiing van de investering kan indienen.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek
Ondanks hitte veel volk op Tongers stadsmuzikantenfestival

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139