LimburgActueel.beGroots batterijenproject in Limburg zorgt voor duurzame doorbraak

Door Redactie - 05 oktober 2017 - 0000 - Wetenschap & Innovatie

140 grote batterijen, goed voor 18 megawatt, kunnen vanaf het voorjaar 2018 ingeschakeld worden in de primaire reserve van Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet. Deze Europese primeur maakt gebruik van de software oplossing van energietechnologiebedrijf REstore. NV Terhills (Dilsen-Stokkem) is de investeerder achter het project. Het gaat om het eerste batterijenplatform van dergelijke omvang. Op deze manier wordt er een duurzaam alternatief geboden voor het inschakelen van gascentrales voor de balancering van het net.

Groots batterijenproject in Limburg zorgt voor duurzame doorbraak
Foto: PixabayHet energietechnologiebedrijf REstore beschikt over een innovatief software-platform, waarmee batterijen ingeschakeld kunnen worden in de primaire reserve van Elia. Het elektriciteitsnet, dat opereert op 50 Hertz, is momenteel afhankelijk van gascentrales om op korte termijn bij te sturen bij afwijkingen.

De 140 batterijen die aangesloten worden op het elektriciteitsnet zorgen, via een aansturing door de software van REstore, voor een duurzaam alternatief. "Ons softwareplatform, poolt deze hoogtechnologische batterijen intelligent samen met industriële machines en zorgt er zo voor dat men op een financieel aantrekkelijke én milieuvriendelijke manier het elektriciteitsnet kan balanceren. Dit is het eerste project ter wereld rond balancing in de primaire reserve door middel van batterijen in combinatie met industriële machines", zegt Jan-Willem Rombouts van REstore.

Klimaatdoelstellingen bereiken
Het batterijproject wordt gerealiseerd op de bedrijvenzone van de Terhills site en vraagt een oppervlakte van 1500 m². De 140 batterijen zijn goed voor 18 megawatt. Het project wordt gefinancierd door NV Terhills, een dochter vennootschap van de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM, en bedraagt in totaal 11 miljoen euro. "Dit batterijproject kadert perfect in het klimaatinvesteringsplan van LRM, waarbij we Vlaanderen willen helpen met het bereiken van haar klimaatdoelstellingen. Dit is een uniek project waarbij we dankzij de Terhills-site kunnen bijdragen tot het oplossen van het balanceren van het elektriciteitsnet op een milieuvriendelijke manier", aldus CEO LRM Stijn Bijnens.

Het project schiet nu uit de startblokken en moet in het voorjaar van 2018 actief zijn. De nodige vergunningen en de toelating tot een rechtstreekse inkoppeling op de naastgelegen Infrax-hoogspanningspost zijn reeds aangevraagd.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Ondanks hitte veel volk op Tongers stadsmuzikantenfestival
Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139