LimburgActueel.beVasco Group neemt windturbine in gebruik te Dilsen-Stokkem

Door Redactie - 11 september 2017 - 3650 - Economie

Vasco Group, Europese producent van oplossingen voor verwarming, ventilatie en koeling, investeert 2,65 miljoen euro in een windturbine op de productiesite in Dilsen-Stokkem. De turbine produceert 3,9 miljoen kWh elektriciteit per jaar, wat overeenkomt met het verbruik van 1.500 gezinnen. Groene energie uit zon en wind dekt momenteel de helft van het verbruik van de groep.

Vasco Group neemt windturbine in gebruik te Dilsen-Stokkem
Foto: VASCODe vergunningsaanvraag voor de nieuwe windmolen werd begeleid door energiestudiebureau Encon. Het project werd opgevolgd door ingenieursbedrijf 3E, gespecialiseerd in hernieuwbare energie. De investering wordt volledig gedragen door Vaessen Industries. "Dit is een investering op lange termijn, waarmee we de klimaatverandering op een duurzame manier tegen willen gaan", stelt group CFO André Bomans van Vaessen Industries. "Omdat we een groot deel van de opgewekte groene energie ter plekke zelf verbruiken, helpt de windturbine ook om onze productiekosten te verlagen. En dat blijft een uitdaging als we onze productie lokaal willen verankeren."

Vasco's windturbine van 2 MW garandeert een jaarlijkse elektriciteitsproductie van 3.900.000 kWh. Dat komt overeen met het verbruik van 1.500 gezinnen. Vasco zal daarvan ongeveer 45 procent zelf gebruiken, de rest wordt geïnjecteerd in het net. "De turbine levert 24/7 energie, ook tijdens de weekends, terwijl we hier voornamelijk overdag en door de week elektriciteit verbruiken", licht Bomans toe.

In 2011 deed Vasco Group al belangrijke investeringen in hernieuwbare energie. Alle fabrieksdaken werden uitgerust met zonnepanelen: zo'n 9.000 stuks in totaal, met een capaciteit van 1,8 MW. Dat jaar werd ook de vergunningsprocedure voor een windmolen opgestart.Vandaag verbruikt Vasco 6.110.000 kWh elektriciteit per jaar. De zonnepanelen dekken 20 procent van de energiebehoefte. Geschat wordt dat de nieuwe windmolen ongeveer 26 procent zal leveren. Zon en wind samen zijn daarmee goed voor zowat de helft van de totale energiebehoefte!


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt
Genieten van de zon doet koningspaar fietsend in ...Limburg!

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139