LimburgActueel.beChina wil onze peren, PXL screent oogst met DNA-technologie

Door Redactie - 05 september 2017 - 3500 - Wetenschap & Innovatie

De Limburgse perenoogst is weer begonnen en ondanks de strenge voorjaars nachtvorst, zal de perenoogst slechts een beperkte daling kennen ten opzichte van vorig jaar. Het grootste deel van onze perenoogst wordt geëxporteerd en China lonkt als relatief nieuwe afzetmarkt, op voorwaarde dat de peren ziektevrij zijn. Een voorwaarde waarmee zowel het Proefcentrum Fruitteelt als de PXL-opleiding biotechnologie wel raad weten: dankzij snelle DNA-detecties willen ze fruitziektes al opgesporen voordat er symptomen zijn.

China wil onze peren, PXL screent oogst met DNA-technologie
Foto: Pixabay"De toekomst voor onze peren kan enkel gegarandeerd worden indien onze export op peil blijft", aldus Inge Moors, voorzitter van het Proefcentrum Fruitteelt (pcfruit) in Sint-Truiden. "Sinds 2014 is er de bekende perenboycot vanuit Rusland die nog steeds aanhoudt, maar dat proberen we op te vangen door continu op zoek te gaan naar nieuwe afzetmarkten en we zijn verheugd dat grote landen als Canada en China nu grote interesse tonen in onze Conference peren."

Bij China is aan de perenimport wel een duidelijke voorwaarde verbonden: Limburgse telers moeten kunnen garanderen dat hun teeltomgeving ziektevrij is. "En daar is een belangrijke rol weggelegd voor DNA-onderzoek", aldus Tony Remans, PXL-opleidingshoofd agro- en biotechnologie. "We hebben één jaar geleden binnen PXL een focusproject opgestart waarin we onze studenten in fruitbomen ziekteverwekkers, zoals schimmels of bacteriën, laten opsporen met DNA-technologie. Op die manier willen we snel en nauwkeurig ziektes detecteren, nog voordat er ziektesymptomen zijn."

Meten is weten
De eerste testen zijn veelbelovend. "In de toekomst willen we dat nog beter en met nog veel meer voorspellende kracht kunnen doen. Meten is weten: als we het risico op ziekte-uitbraken vooraf nauwkeurig kunnen inschatten, dan is die informatie van onschatbare waarde voor onze Limburgse fruittelers en kan dat de toekomstige oogsten alleen maar ten goede komen", aldus diensthoofd pomologie van pcfruit Serge Remy. Voor pcfruit is dit een interessante samenwerking omdat diagnostiek met de nieuwste technieken sneller kan geïmplementeerd worden in de dienstverlening naar telers.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt
Genieten van de zon doet koningspaar fietsend in ...Limburg!

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139