LimburgActueel.beTruiense filosofieschool bereidt kids voor op zelfstandig denken

Door Dominique Vreven - 04 september 2017 - 3800 - Samenleving

De kersverse Truiense vzw Doen!Denken! start -met de steun van het Ministerie van Cultuur en de Leuvense Universiteit- een uniek project rond filosofische lessen voor kinderen van 7 tot 14 jaar. "We worden in deze snel veranderende en geïnformatiseerde wereld overstelpt door informatie. Alles is terug te vinden op het net, in de cloud… Het lijkt of we niet meer hoeven te denken", klinkt het. "Alles kan worden opgezocht. Denken is weg uit deze wereld, maar het is nu, meer dan ooit, noodzakelijk om zinvol en waardig deel te kunnen nemen aan de samenleving met al haar problemen, spanningen, dilemma’s en ongelijkheden."

Truiense filosofieschool bereidt kids voor op zelfstandig denken
Foto: Doen!Denken!In die zin is praktisch filosoferen (dit is een werkwoord !) volgens de vz Doen!Denken! de geëigende discipline om bij te dragen aan de ontwikkeling van deze kritische vaardigheden en attituden. “Jong geleerd, oud gedaan” betekent starten met kinderen en jongeren : Kinderen zijn immers allemaal een beetje filosoof en filosofen zijn allemaal een beetje kind …

Van kinderen wordt tegenwoordig, net zoals van volwassenen, veel verwacht aan resultaten en opbrengst. Denken is dan een middel om iets anders te bereiken. Bij filosoferen met kinderen gaat het vooral om het denken zelf en het plezier in het denken; de ontdekking dat het leuk en spannend is om ergens diep over na te denken, een denkavontuur, een denkspel.

Op maandag 10 september vindt er om 19u00 een info-avond plaats in cultuurcentrum de Bogaard. De filosofeersessies zullen een schooljaar lang, elke dinsdag van 16 tot 18u00, doorgaan in het Begijnhof 58 te Sint-Truiden. Meer informatie via www.doen-denken.be.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt
Genieten van de zon doet koningspaar fietsend in ...Limburg!

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139