LimburgActueel.be'Volg de euro!'

Door Kris Pattyn - 01 september 2017 - 3500 - Onze Weg

Een leeftijdsbeperking voor inwoners van een appartement. Geen oude zakken op de Hasseltse hippe site waar de hogescholen en de universiteit zich profileren. Het klinkt misschien zwart-wit, maar daar kwam de boodschap van de promotor zowat op neer.

'Volg de euro!'Een fijne stroom van kritiek en weerleggingen van die kritiek werden deel van de media. Als je alle inspanningen die de overheid zich getroost om discriminatie te voorkomen optelt, dan mag deze nu blij zijn dat die verontwaardigde storm naar Hasselt getrokken is. Huurders worden niet geacht mensen te weigeren op basis van huidkleur, geloof en van alles en nog wat. Dus ook niet op leeftijd. Hoezeer je dit in een bijzonder plan van aanleg of een basisakte van een gemeenschappelijk bewoning inbakt. Allicht ga je voor jaren processen, maar finaal zal je dat leeftijdsprincipe niet kunnen volhouden, zo lijkt ons.

Er zijn dan ook mensen die het principe van die leeftijdsgrens gaan verdedigen. Want geheel die Hasseltse zone moet een echte studentenzone worden met wat hippe afgeleiden. Dat kan je uiteraard wel in een bestemmingsplan schrijven. Maar om dan een exclusieve clausule op vlak van leeftijd te gaan inschrijven, dat brengt alweer de nodige schemer in de goedbedoelde insteek. Dat zelfs een Vlaamse bouwmeester op de barricade springt om het principe te verdedigen, doet nog meer de wenkbrauwen fronsen.

Niet dat we ongerust moeten zijn, in dergelijk buurt zullen geen ouden van dagen komen wonen. Een dergelijk pand met een pensioen, dat is niet alleen niet verenigbaar, samenleven met jong geweld ook niet. Maar jongeren die pas op de arbeidsmarkt komen en onzeker zijn over hun loopbaan, die zullen ook niet koopkrachtig genoeg zijn voor de promotor. Dus wordt het een object voor investeerders. En die zullen als puntje bij paaltje komt hun rendement willen zien. En dan zal in praktijk een jaartje ouder allicht ook niet een probleem vormen.

Dus hebben de initiatiefnemers volgens ons hun huiswerk niet goed genoeg gemaakt. Het had eerder iets moeten zijn in de trend van jonge mensen, met stabiele relatie, met een vast inkomen die… en dan kan je nog verder gaan invullen. Gelukkig moet je vandaag in de geschiedenisboekjes zoeken naar landen waar ze ooit dergelijke voorbehouden zones voor bepaalde bevolkingsgroepen met bepaalde eigenschappen reserveerden. Heel de wereld was er tegen. Maar als verkoopstunt is het alvast geslaagd. Volg de euro!


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt
Genieten van de zon doet koningspaar fietsend in ...Limburg!

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139