LimburgActueel.be'En vaak hebben ze hun vragenlijstje nog bij ook'

Door Kris Pattyn - 11 augustus 2017 - 0000 - Onze Weg

Een Limburgs ziekenhuis krijgt een gepeperde rekening gepresenteerd vanwege de belastinginspectie. Het bedrag komt neer op een dubbele belasting. De betwisting zelf, die lijkt gewoon kafkaiaans…

'En vaak hebben ze hun vragenlijstje nog bij ook'Uiteraard gaat men in Genk zich gaan weren tegen deze bijkomende aanslag. Niemand ziet graag ruim 50 miljoen euro als boete op zijn huishoudboekje passeren, zeker omdat het er eentje is over het verleden. Als de belastingen dit klaar gespeeld krijgen, dan gaat straks weer een groot stuk van de begroting dichtgereden worden, op kap van de ziekenhuizen.

Maar de essentie van het probleem ligt in de regelgeving, of tenminste de interpretatie van die regelgeving. Volgens de ene staat de gehanteerde werkwijze in de wet, volgens de andere is die methode niet transparant, dus fraude gevoelig. Het heeft er alle blijk van dat de belastingdienst hier gewoon de vlucht vooruit genomen heeft.

Niet alleen ziekenhuizen, maar ook vele kleine en grote ondernemers zien van tijd tot tijd knarsetandend de vertegenwoordigers van de belastingdienst binnenvallen. Ze maken netjes een afspraak, dat wel hoor. En vaak hebben ze hun vragenlijstje nog bij ook. En al heel snel vervallen dergelijke controles tot discussies over interpretaties van wetgeving en de toepassing daarop. Want de regels zijn ingewikkeld. In geval van a mag dit wel, maar in b mag dit weer niet.

Discussies die over a en b gaan, zijn niet alleen vermoeiend, maar ook tijdrovend en geldverslindend. Niet alleen grote ziekenhuizen en ondernemers worden met een steeds ingewikkeldere belastingregels geconfronteerd, de particulieren zitten in hetzelfde schuitje. Elk jaar wordt er geroepen een en ander te vereenvoudigen, maar ieder jaar staan er weer extra rubrieken op de aangifte. Ze zullen allen wel hun nut hebben, maar het vertelt ook iets anders.

Namelijk dat we straks misschien meer geld verbranden dan nodig. Want ingewikkelde aangiftes, ingewikkelde regelgevingen, daar moeten specialisten mee bezig zijn. Niet dat we die mensen hun dagelijks brood niet gunnen, maar als je al die centen optelt en in de economie zou pompen voor andere doeleinden, zou diezelfde – Limburgse, we zullen maar even chauvinist zijn – economie dan niet een extra boost krijgen. Met een positief gevoel. Misschien een nieuwe opdracht voor die overheid!

 


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Ondanks hitte veel volk op Tongers stadsmuzikantenfestival
Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139