LimburgActueel.beKolenwasserij Beringen ingediend voor 'Seven Most Endangered'

Door Redactie - 17 juli 2017 - 3580 - Toerisme

Toen de Limburgse mijnen sloten, besloot de Vlaamse Overheid om minstens één mijn zo volledig mogelijk te bewaren. Dat werd de mijn van Beringen, omdat daar de meeste relevante gebouwen en installaties nog aanwezig waren. De steenkoolmijn van Beringen werd op 22 december 1993 wettelijk beschermd. Zopas diende de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie ook een uitgebreid dossier over de kolenwasserij in voor de Europese campagne 'The 7 Most Endangered'. Dit is een campagne die Europa Nostra, de Europese koepel van erfgoedorganisaties voert met de ondersteuning van het European Investment Bank Institute (EIBI) en de Council of Europe Development Bank als associate partner.

Kolenwasserij Beringen ingediend voor 'Seven Most Endangered'
Foto: ETWIE vzwDe kolenwasserij van Beringen is de grootste getuige van de industriële geschiedenis van ons land en één van de laatste grote kolenwasserijen in West-Europa. Ondanks haar belang en beschermde status lopen er gesprekken om grote delen van het complex te slopen... Door de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie en lokale organisaties werd in het verleden nochtans herhaaldelijk gewezen op het unieke belang van deze kolenwasserij - echter telkens zonder antwoord te ontvangen van de bevoegde overheden.

Inhoudelijke en praktische steun
Zopas diende de VVIA daarom een uitgebreid dossier over de kolenwasserij in voor de Europese campagne 'The 7 Most Endangered'. Daarmee werd een belangrijke procedure op Europees niveau opgestart Na grondig onderzoek van het dossier, adviezen van allerhande experten en jurering, zullen er uiteindelijk begin volgend jaar zeven dossiers weerhouden worden, die dan op inhoudelijke en praktische steun kunnen rekenen voor de redding en herbestemming van de sites.

Deze steun kan bijvoorbeeld bestaan uit concrete voorstellen bij het vinden van nieuwe en haalbare alternatieven; technische steun bij onderzoek, financieel advies en bemiddeling bij het streven naar Europese tussenkomsten, hulp bij het zoeken naar private of publieke financiële steun en (aanvullende) investeringen binnen Europese programma’s, capaciteitsopbouw, ...

Europese belangstelling
"We weten dat er voor deze campagne heel wat gegadigden zijn, en dat ons dossier zal moeten opboksen tegen tientallen dossiers uit andere Europese landen. Maar van één ding zijn we zeker: in de loop van volgende maanden zullen heel wat experten zich over de problematiek van de kolenwasserij van Beringen buigen. En zal de kolenwasserij van Beringen zich op Europese belangstelling kunnen verheugen!", klinkt het alvast opgetogen bij de VVIA.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150