LimburgActueel.be'Kijk maar naar het geluk dat we uitstralen op onze sociale muur!'

Door Kris Pattyn - 14 juli 2017 - 0000 - Onze Weg

Een jeugdwerking haalde op een spectaculaire wijze het nieuws. Een ontvoering op een jeugdkamp deed één van de deelnemers op spoed belanden. Niets ernstig, er was slechts een kalmerend pilletje nodig. Of dat ook een vergeet functie heeft, is niet geweten.

'Kijk maar naar het geluk dat we uitstralen op onze sociale muur!'Spelen moeten blijkbaar zo realistisch mogelijk zijn. Een kind in de auto sleuren en ontvoeren om de hele troep de stuipen op het lijf te jagen, moet kunnen. Deze week hoorde ik nog het verhaal van een Limburgs speelplein waar men een smokkelspel wilde spelen. Met bloemsuiker en plastic folie werden realistische drugsbolletjes in elkaar gedraaid. Wat wordt het volgende? Een stadspel waar de leider met de meeste beharing op de kin met een nep bommengordel gaat rondlopen?

Waar is de tijd dat we ’s nachts uit ons bed werden gehaald voor een nachtwandeling met de mededeling dat er wel eens een spook in het bos zou kunnen zitten? Het spook in kwestie zat met een zaklamp in de struiken verborgen. Schrikken, maar grappig. En waar is de tijd dat je het smokkelspel met fruitsnoepjes speelde? Misschien niet realistisch, maar de speldynamiek leed er echt niet onder. Zeker omdat de winnaar achteraf alle snoepjes mee naar huis kreeg.

Spelen en realiteit zijn twee dingen die ver van elkaar staan. En als je het iedere pedagoog vraagt, dan is spelen wel een voorbereiding op het echte leven. Maar je mag dat echte leven niet verwarren met een spel. Kinderen moeten onbezorgd kunnen spelen. Maar leren ondertussen ook wel de nodige technieken om het leven aan te kunnen. Dat is een mooie twist, waar we geen afbreuk aan mogen doen. Iets waar jeugdbewegingen niet nadrukkelijk op kunnen gewezen worden.

Nu moeten we niet elke jeugdbeweging en elke jeugdleider over één kam geschoren worden. We weten ook dat de pedagogische projecten achter alle soorten en merken van jongeren zeker niet dit soort van spelen aanmoedigen, in tegendeel zelfs. Het zijn allicht eerder geïsoleerde gevallen. Van jeugdleiders die zich misschien iets te veel inspireren op wat in de wereld van de games wel gangbaar is. Daar kan men vaak de realiteit niet hard genoeg van het scherm laten spatten. En allicht is dat onderscheid net iets te moeilijk om te vatten. Dat de digitale wereld niet gelijk staat aan de echte wereld. Kijk maar naar het geluk dat we uitstralen op onze sociale muur.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt
Genieten van de zon doet koningspaar fietsend in ...Limburg!

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139