LimburgActueel.beParlement in de bres voor onze lekkere friet

Door Redactie - 06 juli 2017 - 0000 - Politiek

De Europese Commissie wil 'acrylamide' in onze voeding tegengaan. "De bezorgdheid omtrent de vorming van acrylamide is terecht", zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Jan Van Esbroeck (N-VA) daarover, "want deze wordt beschouwd als een waarschijnlijk kankerverwekkende stof." De Commissie pleit voor meerdere maatregelen, die onder meer gericht zijn op brood, koffie en frieten. Daarmee riskeert zij evenwel te raken aan onze Vlaamse frietcultuur... "Daarom werd mijn resolutie goedgekeurd, die aan minister Weyts vraagt om er bij de Commissie op aan te dringen om de Vlaamse artisanale frietcultuur te redden."

Parlement in de bres voor onze lekkere friet
Foto: PixabayVan Esbroeck vindt het positief dat de Europese Commissie maatregelen wil nemen tegen het waarschijnlijk kankerverwekkende acrylamide."Het voorstel om het vooraf blancheren van aardappelen verplicht te maken, is echter verregaand en wereldvreemd", zegt hij. "Het raakt direct aan onze Vlaamse frietcultuur. In onze eigen culinaire traditie worden frieten meestal eerst rauw gefrituurd om vervolgens voor een tweede keer te worden afgebakken. Dat maakt de Vlaamse friet en haar smaak uniek."

Geen probleem voor volksgezondheid
De Europese voorstellen zijn dan ook overbodig: de sector hanteert al sinds 2002 strikte richtlijnen inzake bewaring, baktemperaturen, gebruikte rassen en behandelingswijze, die het acrylamidegehalte verminderen. Er is dus geen probleem voor de volksgezondheid.

"Met deze resolutie willen we vanuit het Vlaams Parlement de acties van de sector van de horeca en van de minister van Toerisme Ben Weyts ten voordele van het behoud van de artisanale frituur uitdrukkelijk steunen. We vragen hem de EU-commissaris te houden aan haar uitspraak dat het niet de intentie is om de Vlaamse frietcultuur te bannen. De friet is van ons. Onze frietjes worden internationaal geroemd om haar smaak en dat willen we graag zo houden."


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Mathieu Van der Poel wint Ronde van Limburg
Achilles Bocholt dwingt belle af tegen Initia Hasselt
Genieten van de zon doet koningspaar fietsend in ...Limburg!

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139