LimburgActueel.beH.Essers zoekt noodoplossing voor groeiende Farma-afdeling

Door Redactie - 04 juli 2017 - 3600 - Economie

De beslissing van de Raad van State om het GRUP te schorsen, roept veel teleurstelling op bij H.Essers. "Na jaren van procederen staan de uitbreidingsplannen nog steeds geen stap verder. De weg naar 400 extra jobs ligt zo opnieuw versperd", klinkt het in Genk. H.Essers zal op korte termijn dus enkele noodoplossingen moeten inzetten voor de groeiende farmadivisie. Een snelle voortgang in het dossier blijft niettemin nodig voor de uitbouw van een grote farmahub in de Limburgse regio.

H.Essers zoekt noodoplossing voor groeiende Farma-afdeling
Foto: archiefbeeld“De eerdere positieve beslissingen over de milieu- en de bouwvergunningen tonen aan dat onze uitbreidingsaanvraag inhoudelijk een goed dossier is. Met de geplande natuurontwikkelingen is het bovendien een veelbelovend en evenwichtig project voor zowel leefmilieu als jobcreatie, met 400 nieuwe jobs in het vooruitzicht", zegt CEO Gert Bervoets.

"Ik stel vast dat dit dossier nu gekelderd wordt door de mogelijke aanwezigheid van de Spaanse Vlag, een bepaald soort vlinder. Kortom, we staan na vier jaar geen stap verder, ondanks het naleven van alle regels en procedures. Dit is zeer teleurstellend voor iedereen die wil ondernemen.”

1 hub noodzakelijk
De uitbreiding naar één grote vestiging voor farma is naar eigen zeggen cruciaal voor de groei van H.Essers. De bestaande farma-valley aan de Transportlaan is de internationale spil in het farma-distributienetwerk, maar heeft volgens Bervoets haar maximale capaciteit bereikt. "Een uitbreiding naar één hub van 30ha is noodzakelijk om de marktpositie te behouden en te versterken."

Bij de start van de procedures in 2013 werden 18 alternatieven onderzocht, maar geen enkele locatie kwam toen in aanmerking. "Omwille van omgevingsfactoren, de logistieke logica én specifieke veiligheidsvoorschriften voor farma, is het geen optie om verschillende locaties in te planten. Een uitbreiding aan de Transportlaan bleef daarom als enige realistische locatie over in de regio van thuisbasis Genk."

Gedecentraliseerde oplossingen
"Om op korte termijn de lopende projecten te kunnen opvangen zoeken we actief naar een oplossing. Daarbij denken we bijvoorbeeld aan een uitbreiding aan onze bestaande site in Vilvoorde. Ik wil toch benadrukken dat dit geen vervanging is of kan zijn van ons masterplan om een pharmasite te ontwikkelen. We bekijken hiervoor gedecentraliseerde oplossingen in binnen- en buitenland (Italië en Duitsland). De schorsing heeft uiteraard dan wel consequenties voor de beoogde jobcreatie in de provincie Limburg.”


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Handbalbekers voor Sint-Tuiden en Initia Hasselt
Japanse tuin Hasselt gehuld in chrysanten
Dit was Fleuramour 2017 'Passion for flowers'

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139