LimburgActueel.beOuders weten niet wat kinderen met hun smartphone doen

Door Redactie - 23 juni 2017 - 3500 - Wetenschap & Innovatie

Studenten Communicatiemanagement van Hogeschool PXL deden een onderzoek naar het smartphonegebruik bij Hasseltse kinderen uit het derde tot en met het zesde leerjaar. Uit dit onderzoek blijkt dat 40 procent van de leerlingen uit het derde leerjaar al over een smartphone beschikken. Andere belangrijke en opmerkelijke vaststelling: 35 procent van de ondervraagde leerlingen geven aan dat de ouders niet weten wat ze eigenlijk uitvoeren op hun smartphone. Lees er vandaag meer over bij LimburgActueel.

Ouders weten niet wat kinderen met hun smartphone doen
Foto: Pixabay43 procent van de kinderen in het derde leerjaar is zich bewust van de gevaren die verbonden zijn aan het gebruiken van een smartphone. In het vierde leerjaar is er een forse stijging te merken en zijn het 55 procent van de kinderen die zich bewust zijn van de gevaren. In het vijfde leerjaar daalt dit bewustzijn naar 48 procent, om nadien in het zesde leerjaar te pieken. Kinderen van het zesde leerjaar zijn zich het meest bewust van de gevaren van smartphonegebruik met een percentage van 59 procent.

De meeste ondervraagden kregen de smartphone van één van de familieleden. Die smartphone is geen afdankertje. Integendeel. De leerlingen geven aan dat ze een nieuw exemplaar kregen, meestal van de ouders. Wat ook opviel: 35 procent van de ondervraagde leerlingen geven dat de ouders niet weten wat ze eigenlijk uitvoeren op hun smartphone.

De enquête vroeg ook naar wat de kinderen het liefst met doen in hun vrije tijd. Hieruit is gebleken dat 52 procent van de kinderen hun smartphone gebruikt om spelletjes te spelen of om te bellen en berichtjes te versturen naar vriendjes.

Lezen is niet leuk
De algemene interesses werden tevens bevraagd bij de kinderen die beschikken over een smartphone, de resultaten zijn hallucinant; 33,33 procent van de ondervraagde kinderen met een smartphone vinden ‘gamen’ de leukste vrijetijdsactiviteit, dit percentage bestaat voornamelijk uit jongens. De andere cijfers rond algemene vrijetijdsactiviteit zijn ook erg opvallend. Slechts 2 procent van de ondervraagde kinderen vindt lezen leuk. 3 procent kiest voor muziek- en tekenschool als leukste vrijetijdsbezigheid en slechts 4 procent vindt de jeugdbeweging een leuk tijdverdrijf.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150