LimburgActueel.be16 procent minder dieren in Vlaamse asielen

Door Redactie - 12 juni 2017 - 0000 - Samenleving

In 2016 is het aantal dieren in Vlaamse asielen gedaald met 16 procent. Zelfs bij de katten is er een voorzichtige daling van 5 procent. Het aantal 'spuitjes' (euthanasie) is gedaald met 20 procent. Vlaams minister Ben Weyts liet de cijfers verzamelen. "Hoe minder dieren er noodgedwongen in asielen belanden, hoe beter", zegt Weyts. "Nog dit jaar komt er een centrale databank voor katten, zodat er nog meer dieren thuis gebracht kunnen worden."

16 procent minder dieren in Vlaamse asielen
Foto: PixabayIn 2016 zijn er opvallend minder dieren terechtgekomen in een asiel (-16 procent). Zelfs bij katten, die traditioneel sterk vertegenwoordigd zijn in asielen, tekent zich een hoopgevende daling af (-5 procent). Dat is opvallend, omdat er sinds het aantreden van Weyts een kordater beleid wordt gevoerd, waarbij meer verwaarloosde of mishandelde dieren in beslag genomen worden. Gemiddeld worden er nu elke maand zo'n 200 dieren in beslag genomen en een deel van die dieren wordt opgevangen in asielen. Zo is het aantal inbeslaggenomen katten in de asielen in 2016 sterk gestegen (+250 procent).

Het aantal katten in asielen kan in de nabije toekomst trouwens nog verder dalen door de opstart van een centrale databank voor de registratie van katten, naar analogie met de hondendatabank die al langer bestaat. Dankzij de hondendatabank konden in 2016 maar liefst 82 procent van alle gevonden honden herenigd worden met hun baasje. Slechts 5 procent van de gevonden katten kon terug thuis gebracht worden. "We gaan nog dit jaar van start met de kattendatabank", zegt Weyts. "Eigenlijk is alles zo goed als klaar. We wachten nu alleen nog op het akkoord van de Privacycommissie."

Weyts roept meteen ook iedereen op die een dier in huis wil halen om regelmatig een dierenasiel te bezoeken. Hij haalde zelf een asielkat en een asielhond in huis. "Ik kan zelf getuigen dat je met wat geduld altijd je beste vriend in een dierenasiel vindt", zegt Weyts.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Handbalbekers voor Sint-Tuiden en Initia Hasselt
Japanse tuin Hasselt gehuld in chrysanten
Dit was Fleuramour 2017 'Passion for flowers'

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139