LimburgActueel.beBijzonder project in Genk: mijnKOOL verbindt in en boven de grond

Door Redactie - 05 mei 2017 - 3600 - Samenleving

mijnKOOL is een artistiek onderzoeksproject, waarin fotograaf Kristof Vrancken en designstudio SOCIALMATTER de Genkse bodemdiversiteit onderzoeken. Ze doen dat aan de hand van rodekool omdat die van kleur verandert naargelang de bodemstructuur. Twaalf deelnemers uit verschillende Genkse wijken doen mee en krijgen op 6 mei elk een rodekoolplantje mee naar huis. Lees er vandaag alles over bij LimburgActueel.

Bijzonder project in Genk: mijnKOOL verbindt in en boven de grond
Foto: stad Genk"Het diverse Genkse landschap in al haar verschijningsvormen en met haar indrukwekkende reconversies heeft me altijd al gefascineerd", vertelt fotograaf en artistiek begeleider Kristof Vrancken. In het kader van zijn docoraatsproject The Sustainist Gaze (Luca School of Arts) bestudeert hij de artistieke én maatschappelijke rol die fotografie kan spelen bij het in beeld brengen van topics zoals duurzaamheid, ecologie en tijd. Centraal staat de enorme evolutie die het Genkse landschap vanaf de 19de eeuw heeft ondergaan.

Om de Genkse biodiversiteit in kaart te brengen, gebruikt Vrancken planten uit het gefotografeerde landschap. Hij werkt hiervoor met anthotype-print, één van de oudste procedés in de fotografie. Hierbij wordt een emulsie van deze planten ingezet om een beeld te maken. Vanuit dit project is Vrancken gevraagd als kunstenaar in residentie in het Emile Van Dorenmuseum. Daar neemt hij de traditie van de landschapschilders als leidraad om het landschap vandaag in Genk onder de loep te nemen. Binnen dit kader zet hij ook een sociaal participatief project op, getiteld mijn KOOL.

Kracht van planten
Samen met design studio Social Matter brengt Vrancken 12 Genkenaren samen en laat hen kennismaken met de ongekende eigenschappen en krachten die planten bevatten. Planten kunnen immers een belangrijke rol spelen in het detecteren van bodemstructuren en eigenschappen. Rodekool bijvoorbeeld werkt goed als bio-indicator, omdat hij licht van kleur kan veranderen door de specifieke bodemsamenstelling. De participanten aan de workshops zullen elk een rodekoolplantje mee naar huis krijgen om te planten in hun tuin of terras. Tijdens verschillende ontmoetingen komt iedereen samen in het Emile Van Doren museum om de groei van hun kooltjes te bespreken en om tips uit te wisselen.

Participatieve staalkaart
"Dit is een project waarin we beeldende kunst kunnen verbinden met iets dagdagelijks als rodekool", weet schepenAnniek Nagels. "Als kers op de taart zullen de deelnemers in oktober een fotografische emulsie maken van hun oogst, dat zal resulteren in een beeld." Dit beeld en het proces dat de deelnemers hebben doorlopen zal tentoongesteld worden. Afhankelijk van de zuurtegraad en samenstelling van de bodem waarin de kool groeide, zullen de prints van kleur verschillen. Zo ontstaat er een participatieve staalkaart van de Genkse bovengrond en dankzij het antothype-procedé, tegelijk ook ondergrond.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150