LimburgActueel.beProvinciaal Erfgoedplus project bekroond met 'Oscar'

Door Redactie - 05 april 2017 - 0000 - Actueel

Vandaag is een memorabele dag voor het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed (PCCE) van de Provincie Limburg. De erfgoeddatabank Erfgoedplus.be is, als enig Belgisch project, immers één van de laureaten van de prestigieuze European Prize for Cultural Heritage. De internationale erfgoedgemeenschap beschouwt de Europa Nostra Awards als de Oscars voor erfgoed. "We hadden al heel wat redenen om uit te pakken met Erfgoedplus.be als provinciaal initiatief, maar nu hebben we nog een éxtra reden om trots te zijn", vertelt gedeputeerde Igor Philtjens.

Provinciaal Erfgoedplus project bekroond met 'Oscar'
Foto: archiefbeeldEuropa Nostra staat in voor de bescherming van Europees erfgoed en reikt jaarlijks prijzen uit aan organisaties die exceptionele projecten realiseren rond cultureel erfgoed. Dit jaar zijn er uit meer dan 200 projecten in totaal 39 laureaten geselecteerd. Met Erfgoedplus.be rijft de Provincie Limburg een award binnen in de categorie opleiding, scholing en bewustmaking.

Uit het juryverslag: Dit initiatief biedt een interessant en efficiënt trainingsmodel voor andere projecten in heel Europa, want het integreert betrokkenheid van de gemeenschap, onderwijs en digitalisering, waarbij kleinere erfgoedorganisaties de mogelijkheid krijgen om op een professionele manier bij te dragen aan grotere portaalsites. ... De jury waardeert in het bijzonder de wijze waarop het platform het niveau van erfgoeddocumentatie in België aanzienlijk heeft bevorderd.

Innovator en inspirator
"Het is duidelijk dat de provincie Limburg zichzelf hier een pionier, innovator en inspirator mag noemen. En hoewel Erfgoedplus.be een digitaal platform is, zit de vernieuwing ook in de op maat gemaakte ondersteuning, begeleiding en opleidingen die we als provinciebestuur bieden aan de erfgoedsector.", alsnog Philtjens. Erfgoedplus.be wil kennis en informatie over erfgoed in één databank samenbrengen en gezamenlijk ontsluiten. Het bestaat uit drie luiken: de Erfgoeddatabank, de website waar het publiek kan grasduinen in erfgoedcollecties, en het Erfgoedregister, een applicatie om erfgoedcollecties te registreren.

Voor specialisten en brede publiek
De website, die in 2009 online ging met 37.000 objecten, telt ondertussen al 138.900 gegevens uit meer dan 500 erfgoedcollecties. Erfgoedplus.be is er dus voor specialisten, liefhebbers én het brede publiek, maar er wordt ook informatie uitgewisseld met Europese databanken, met de toeristische sector en met het onderwijs. Bovendien is Erfgoedplus.be een interprovinciaal samenwerkingsproject van Limburg en Vlaams-Brabant. Het is dus op vele vlakken een uniek project.

Op 15 mei 2017 krijgt het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed (PCCE) in het Finse Turku zijn award overhandigd. Wie online meestemt voor de publieksprijs, maakt bovendien kans op een reis voor twee naar Finland en wordt eregast tijdens de award-ceremonie. Stemmen kan tot 3 mei op via DEZE link.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.139