LimburgActueel.bePXL-onderzoekers bepalen waarin virtual reality nuttig is

Door Redactie - 28 februari 2017 - 0000 - Wetenschap & Innovatie

Virtual reality is brandend actueel. Wie de term hoort, denkt aan fancy brillen, hoogtechnologische snufjes, fun, games en sciencefiction. Toch is virtual reality niet alleen fun en entertainment: de technologie leent zich ook uitermate goed om in nieuwe, serieuze domeinen toe te passen. Onderzoekers van Hogeschool PXL hebben vijf domeinen gedefinieerd.

PXL-onderzoekers bepalen waarin virtual reality nuttig isDe kans is groot dat, als je al ooit een virtualrealitybril op je hoofd had, dat voor een spelletje of een gametoepassing was. Met een stereoscopische bril en geluid word je in een gesimuleerde wereld ondergedompeld die zo reëel is dat de grens tussen werkelijkheid en fictie vervaagt. Behalve voor games wordt virtual reality de laatste jaren ook meer en meer voor ‘serieuze’ doeleinden ingezet.

Zorg

Proestende patiënten, zwoegende verplegers: niets reëler dan de wereld van onze rust-, zieken- en verzorgingstehuizen, elke dag opnieuw. Maar ook daar heeft virtual reality een meerwaarde. Dankzij de virtuele bril kan een patiënt die een minder mobiele toekomst tegemoet gaat, stapsgewijs voorbereid worden op zijn toekomstige beperkingen. Een zorgverlener of lesgever kan aan den lijve ondervinden wat het is om hoogsensitief te zijn. Op dit moment start er binnen Hogeschool PXL een speerpuntproject op, in een samenwerking tussen de expertisecentra PXL Smart ICT, PXL Bouw en Energie en PXL Zorginnovatie.

Preventie & onderhoud

Brandpreventietraining, hoe realistischer, hoe beter, en toch zonder concreet, imminent gevaar. Door virtual reality loop je geen gevaar en de training lijkt levensecht. Idem voor simulaties van onderhoudswerkzaamheden die je maar zeer zelden dient uit te voeren. Denk hierbij aan een windturbine of een kernreactor.

Bouw

Een bouwwerf bezoeken, niet in real life, maar virtueel: het heeft zo zijn voordelen. Je krijgt een beter zicht op hoe het toekomstige gebouw eruitziet en aan welke eisen het volgens jou moet voldoen. Een appartement kopen voordat er nog maar zelfs één steen geplaatst is: virtual reality biedt hulp en geeft je virtueel een goed beeld van de binnen- en buitenkant van het appartement. Maar bij de opleiding van bouwprofessionals kan virtual reality gebruikt worden om gebouwen virtueel op te bouwen en na te gaan wat mogelijke bouwfouten kunnen zijn, maar ook hoe bepaalde constructiedelen zijn opgebouwd.

Toerisme

Stel: je bent te oud en te hulpbehoevend om die laatste droomreis naar Machu Picchu nog echt fysiek te maken. Dan is een virtuele reis naar Peru een mooi alternatief. Idem wanneer die reis op zich wel fysiek, maar niet budgettair tot je mogelijkheden behoort. Een student die op buitenlandse stage gaat naar een ontwikkelingsland en een interculturele inleefcursus dient te volgen, heeft misschien veel meer aan een virtual reality-introductie waarin hij zich een halfuurtje lang in een Afrikaans dorpscentrum de ogen de kost geeft dan aan een theoretische gastcollege van twee uur.

Onderwijs

Hogeschool PXL zet sterk in op authentiek onderwijs en de nieuwste technologische ontwikkelingen. Hoe kun je dit beter doen dan door de wereld naar de studenten te brengen? Binnen het project ‘Virtual reality in het onderwijs: een realiteit?’ wordt er onderzocht hoe we het onderwijs beter kunnen maken door middel van virtual reality. Voor de studenten van PXL-Education kunnen we de klas naar PXL brengen; zo kunnen ze in virtual reality een klas observeren zonder dat alle studenten er fysiek aanwezig moeten zijn. Via hints in de VR-omgeving kunnen studenten attent worden gemaakt op wat er allemaal gebeurt in de klas. De studenten van PXL-Healthcare leren met een game klinisch redeneren: uitzoeken wat er scheelt met een patiënt. Omdat deze situaties opgenomen zijn, kunnen studenten steeds opnieuw oefenen om zo alle details van de situatie te achterhalen…


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150