LimburgActueel.beUCLL bouwt in Diepenbeek nieuwe Limburgse landmark

Door Redactie - 22 februari 2017 - 3590 - Actueel

Na de opening van Campus LiZa in Genk, investeert hogeschool UCLL opnieuw in Limburg. De campus krijgt een nieuw, centraal gedeelte voor meer dan 4.000 studenten en personeelsleden. Dit nieuw gebouw omvat maar liefst 6000 m2 met een ontmoetingsruimte, een gemeenschappelijke onthaal, 3 aula’s, leslokalen en een moderne mediatheek met leercentrum. De hogeschool wil er een echte ‘living campus’ van maken, een plek waar ook externen mekaar kunnen ontmoeten. De plannen zijn ontwikkeld door het gerenommeerde bureau Stéphane Beel Architects. De werkzaamheden starten dit najaar.

UCLL bouwt in Diepenbeek nieuwe Limburgse landmark
Foto's: UCLL“De campus had nood aan vernieuwing en extra ruimte. Deze nood hebben we aangegrepen om het concept van de hele campus te herbekijken. Campus Diepenbeek voelt aan als een verzameling van eilandjes, er ontbrak een centraal deel", vertelt algemeen directeur Marc Vandewalle. "Zowel studenten als medewerkers gaven aan dat er nood was aan een ontmoetingsruimte. Tegelijkertijd wilden we niet nog eens zomaar een stuk bijbouwen. We werken nu op basis van een lange termijn visie en starten dit jaar met het eerste grote bouwproject van 6.000 m2.”

Een écht gezicht geven
Met het Masterplan 2020 zet de hogeschool een nieuwe Limburgse landmark op de kaart in Diepenbeek, waar UCLL met 3.600 studenten in 12 professionele bachelor- en bachelor-na-bachelor-opleidingen haar grootste campus van de provincie heeft. "Dit is een uiterst belangrijk project – niet alleen qua infrastructuur, maar ook qua uitstraling. Het nieuwe centrale gebouw zal Campus Diepenbeek een echt gezicht geven, haar gebouwen verbinden tot één geheel en haar vitale functies centraliseren. Deze nieuwe landmark wordt het kloppende hart van de vernieuwde campus.”

Overgewaaid uit de VS
Het ontwerp van het Masterplan 2020 Diepenbeek draait rond vier centrale functies: ‘doceren’, ‘organiseren’, ‘communiceren’ en ‘ontmoeten’. Idee is om te groeien naar een zogenaamde ‘living campus’, een concept dat uit de VS kwam overwaaien. Studenten en medewerkers zullen hieraan bijdragen: in de foyer komt er ruimte voor projecten van de jonge ondernemers van StartMinds maar ook voor initiatieven zoals de pop-up stores.

Tot de verbeelding sprekend
De hogeschool trok voor het Masterplan 2020 Stéphane Beel Architects aan; een bureau met uitstekende referenties in Vlaanderen en daarbuiten en vooral in de onderwijswereld. “UCLL is trots dat we hiervoor kunnen samenwerken met Stéphane Beel. Zijn bureau tekende eerder al voor de nieuwe campus van UGent, de kunstencampus deSingel in Antwerpen en Museum M in Leuven – stuk voor stuk tot de verbeelding sprekende gebouwen", vindt Vandewalle.

Investering van 16 miljoen euro
De hogeschool raamt de kost van het Masterplan 2020 op 16 miljoen. De campus krijgt daarvoor 6.000 m2 nieuwbouw. Voor het budget worden eigen middelen gebruikt. Momenteel zijn de Lerarenopleidingen Kleuter en Lager Onderwijs gehuisvest op de Campus Hasselt – Oude Luikerbaan. In het huidige plan is voorzien dat deze opleidingen na 2020 naar Campus Diepenbeek verhuizen zodat alle Lerarenopleidingen op 1 campus geclusterd worden. Het campusgebouw op Oude Luikerbaan zal andere opleidingen van UC Leuven-Limburg of één van haar HBO5 partners huisvesten. Het blijft dus alleszins een campus van UCLL. De werken gaan van start in het najaar van 2017. UCLL voorziet dat ze twee tot drie jaar in beslag zullen nemen.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150