LimburgActueel.beKim Clijsters lanceert tennis en flexibel onderwijs als totaalconcept

Door Redactie - 21 december 2016 - 0000 - Sport

KCA (Kim Clijsters Academy) streeft er als Europese toptennisschool naar jonge tennistalenten klaar te stomen voor het professionele circuit. Aan het hoofd staat Carl Maes, die Clijsters begeleidde en werkte voor de Vlaamse, Britse en Noorse tennisbond. “De tijd dat jonge tennistalenten, al dan niet op weg naar een professionele carrière, noodgedwongen via een middenjury of examencommissie op eigen houtje hun middelbare diploma moesten behalen, willen we nu echt wel ver achter ons laten", stelt Clijsters. "Wie een topsport wil beoefenen, moet dit kunnen doen op hoog technisch niveau, maar ook via een flexibel lestraject op de middelbare school én met de nodige sociale ondersteuning."

Kim Clijsters lanceert tennis en flexibel onderwijs als totaalconcept
Foto's: archiefbeeldenOok voor de jongeren die het niet als profspeler zouden waarmaken willen we een holistisch pakket aanbieden zodat ook zij later in de tennisindustrie met een stap voorsprong beginnen. "Met het concept Academy@School willen we een perfect uitgebalanceerd aanbod aanreiken. En zo komen het GO! Atheneum Bree en het Internaat Kubik als vaste dubbelpartners in de picture", aldus Clijsters.

Bespreekbaar én aanpasbaar
Het Atheneum is dankzij haar unieke schoolwerking en een sterk gefundeerd evaluatiebeleid in staat om individuele leertrajecten aan te bieden. Studies en sportactiviteiten worden in samenspraak met alle partijen ingebed in de middelbare schoolloopbaan. Lesmomenten die op school te volgen zijn worden zorgvuldig ingepland en begeleid zelfstandig werk wordt van nabij gecoördineerd door de vakleerkrachten.

”De evaluaties lopen parallel met deze van de klasgenoten, zo is er op geen enkel moment sprake van enig uitstel of voorkeursbehandeling. De kans dat de studies op de tweede plaats verzeilen, wordt zo onbestaande", licht directrice Christel Moors toe. "Flexibiliteit blijft echter een belangrijke peiler van onze samenwerking: afhankelijk van sport- en studieresultaten en noden is elk individueel leertraject bespreekbaar én aanpasbaar.”

Warm nest met veel sociaal contact
"Onze tennissers komen uit heel Vlaanderen naar KCA. Ook vanuit het buitenland. We vinden het daarom enorm belangrijk dat ze goed opgevangen worden in een warm nest, met veel sociaal contact en (studie)begeleiding", gaat Clijsters verder. " KCA-internen kunnen op Kubik later toekomen omwille van trainingen of tornooiwedstrijden. Ook kunnen de internen op zondagavond reeds inchecken. Ze beschikken over aparte slaapkamers en sociale ruimtes voor onze sporters zodat zij ook flexibel kunnen studeren en ontspannen. Er is de mogelijkheid tot warme maaltijden. De verplaatsing Bree-Maasmechelen wordt verzorgd door de KCA.

Wetenshappelijke en ondernemersexpertise
Verder worden de internen ondergedompeld in het ondernemerschap. "Ze ontwikkelen daarbij extra competenties, die hun zelfstandigheid en zelfredzaamheid ondersteunen, op en naast het veld." KCA werkt in haar trainingstrajecten bovendien met heel wat wetenschappelijke expertise. Zo wordt het internationaal befaamde Hawk Eye systeem met HD-camera's ingeschakeld om de tennistalenten te verfijnen in hun speelstijlen en technieken. Energy Lab zorgt dan weer voor gepersonaliseerde en wetenschappelijk geënte coaching- en testtechnieken.

Statuur van topsporter aan PXL
Om het volledige traject helemaal compleet te maken, kunnen leerlingen na een ondersteund studiekeuzeproces, verder studeren aan Hogeschool PXL. Dit ook door het statuut van topsporter. "Om de combinatie mogelijk te blijven maken, stippelen we samen met de student een traject op maat uit en bekijken we waar er aanpassingen nodig zijn zoals een alternatieve examenregeling, alternatieve opdrachten, digitale leermiddelen,… Hogeschool PXL heeft als voorbeeld al 4 studierichtingen, met een sterke link naar sport, geselecteerd waarbij een flexibel traject mogelijk is", besluit directeur Ben Lambrechts.

 

Nieuwe inschrijvingen om als (tennis)leerling aan Kim Clijsters Academy@School te starten, zijn nu reeds mogelijk. Vanaf 1 januari 2017 kan men dan starten voor het tweede semester van het schooljaar 2016/2017. Tevens zullen enkele inloopdagen georganiseerd worden in het voorjaar van 2017. De concrete dagen zijn te vinden op de website.


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150