LimburgActueel.beOp het Limburgs platteland woon je niet, daar LEEF je

Door Redactie - 19 december 2016 - 0000 - Samenleving

Landelijke Gilden vroeg in de zomer van 2016 aan meer dan 1.000 Vlaamse plattelandsbewoners naar hun mening over de leefbaarheid van hun dorp en het omliggende landelijk gebied. In Limburg werd de mening bevraagd in de dorpen Kinrooi, Stevoort, Mopertingen, Velm-Halmaal, Opglabbeek en Paal. De resultaten werden zopas voorgesteld in aanwezigheid van minister Joke Schauvliege. Ze nodigen uit om lokaal na te denken over de toekomst van het dorp. Inbreng van dorpsbewoners, betrokkenheid van experten uit diverse disciplines én maatwerk per dorp vormen de basis van het ‘Dorpsatelier’, een nieuw concept dat Landelijke Gilden vandaag lanceert en in 2017 zal uitrollen in Vlaanderen.

Op het Limburgs platteland woon je niet, daar LEEF je
Foto: PixabayUit de bevraging blijkt dat de Limburgse plattelandsbewoners infrastructuur en meer open ruimte als beleidsprioriteiten aanduiden. Ook veiligheid, vrije tijd en ontspanning, openbaar vervoer en voorzieningen vragen aandacht. Iets meer dan de helft van de bevraagden vindt dat er meer mensen in het dorp mogen komen wonen, maar voor extra bouwlagen, zelfs in de dorpskern, staat maar 30 procent van de bevraagden open. Slechts 4 procent vindt dat het beleid werk moet maken van meer woningen in de dorpskern. Dorpsbewoners koppelen, verrassend genoeg, ruimtebeleid dus niet aan woonbeleid. Landelijke Gilden wil met goede praktijkvoorbeelden verdichting in dorpen bespreekbaar maken.

Inspraak- en betrokkenheidsgevoel
Opvallend voor Limburg: van alle bevraagde Vlaamse dorpen heeft Opglabbeek de hoogste score wat betreft de bereidheid tot fusie met een andere gemeente (50%). Na Opglabbeek volgt Paal (22%). Een groot verschil met het Vlaams gemiddelde (10%). Wat opvalt is dat slechts 22 procent van de bevraagden het gevoel heeft inspraak te hebben in het beleid van de gemeente, een percentage dat lager ligt bij mensen die geen lid zijn van een vereniging (18%) en beduidend hoger ligt bij wie wel lid is van één (24%) of meerdere verenigingen (37%).

Mensen wonen in hun dorp omdat ze er geboren zijn of er familie en vrienden hebben (68%). Slechts 5 procent stelt dat ze op het platteland wonen omdat een woning er goedkoper is. Landelijke Gilden weet al langer dat het niet alleen gaat om ‘wonen’ op het platteland, maar vooral om ‘leven’ op het platteland. Zo goed als alle bevraagden (98%) vindt het aangenaam wonen in zijn dorp en vindt dat het dorp zijn landelijk karakter moet bewaren (88%).

Tuinieren niet gek populair
Hun vrije tijd wordt vooral ingevuld met sport en samenzijn met familie en vrienden. Ook activiteiten met de kinderen en het verenigingsleven zijn belangrijk. En natuurlijk kijkt men er ook tv, beluistert men muziek, werkt men op de computer en gaat men er op café. Gek genoeg neemt tuinieren een minder prominente plaats in dan verwacht. Opmerkelijk is dat de aanwezigheid van een ontmoetingsruimte heel belangrijk is voor de dorpsidentiteit, meer nog dan de mogelijkheid om dagelijkse inkopen te kunnen doen. Hierbij kan het gaan om een café, een feest- of ontmoetingsruimte of een school.

Gedragen dorpenbeleid ontwikkelen
Het is slechts een greep uit de resultaten van de bevraging waar Landelijke Gilden nu mee verder wil gaan om een sterk dorpenbeleid uit te werken, gericht op wat de dorpsbewoners verwachten. “Waar we in 2016 de dorpsbewoners bevraagd hebben, zullen we hen in 2017 begeleiden bij het uitbouwen van de toekomstvisie voor hun dorp, waarbij leefbaarheid en duurzaamheid als samenlevingsvorm centraal staat”, stelt voorzitter Sonja De Becker. “Een gedragen dorpenbeleid start aan de basis, vanuit de eigen dorpsbewoners. Door experts uit diverse disciplines erbij te betrekken krijg je een inhoudelijk sterk plan waarin toch de eigenheid van het dorp wordt bewaard. Met een twintigtal dorpsateliers bereidt Landelijke Gilden zich voor op de verdere uitwerking van een dorpenbeleid in Vlaanderen."


Elke week Limburg in je mailbox?

E-mailadres:*
Voornaam:
Naam:
Postcode:
Gemeente:


Volg ons via facebook

LimburgActueel.be on Facebook

Fotogalerij: dit was het chrysantenfestival 2018
Schots Weekend trekt meer dan 10.000 bezoekers!
Oldtimer bussen toeren door Genk en Diepenbeek

© 2017 Actueel.be 85.17.66.150